Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Domnule Premier, curaj, iesiţi din robia influencerilor de partid. Pe 10 mai, la Bruxelles, puneţi pe masă 20 milioane de euro (0,1%) din PNRR pentru o fabrică de vaccinuri

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Domnule Premier, curaj,...

Autor: Dragos Damian

30.04.2021, 16:19 279

Am mai spus ca Premierii Romaniei se afla prinsi fara scapare in plasa influencerilor de politica economica – coalitii, camere de comert, firme de lobby, think-tank-uri, atasatii ambasadelor, etc., etc. – cu sprijinul carora Romania a ajuns unde este, o tara cu o economie bazata de consumul de importuri si cel mai mare exportator de forta de munca calificata. Asta este modelul economic de “copil sarac si ascultator” pe care-l avem, poate mai razbim cativa ani cu el, poate ca reasezarile de dupa pandemie ne vor ajuta sa razbim chiar mai multi.

Am mai aratat si tabelul de mai jos, care ilustreaza pentru 30 de tari industrializate si emergente situatia balantei comerciale din productia de medicamente.

In analiza din 2019 Romania are al 4-lea cel mai mare deficit de balanta comerciala, care este si disproportionat de mare daca ne raportam la deficitul total. Este efectul anilor in care producatorii locali de medicamente erau nebagati in seama la Finante si Sanatate, unde se forma o lunga coada de camere de comert, ambasade, producatori internationali, lobby-isti, consultanti, etc, etc. – asta evident pentru ca acestia se pricepeau la medicamente mult mai bine decat amaratii de directori de fabrici din tara. Ani in care, de exemplu, Ungaria si Slovenia au investit strategic in tehnologizare si internationalizare, astfel incat la ei lucrurile stau altfel.

 

Tabel. Balanta comerciala din fabricarea de medicamente

 

Dar poate ca a sosit momentul sa corectam greselile din trecut si sa alocam bani pentru un domeniu strategic care nu aduce doar valoarea adaugata a produsului finit si confortul disponibilitatii medicamentelor, ci si venituri bugetare, oportunitati de cercetare-dezvoltare, lanturi de aprovizionare si hub-uri operationale.

Asadar Domnule Premier, 20 milioane de Euro din PNRR pentru o fabrica de vaccinuri!

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO