Nu incape nici o indoiala ca eforturile puterilor industrializate de a descoperi un vaccin anti SARS-CoV-2, pe langa rolul de a curma o criza umanitara, capata tot mai mult conotatii de influente geopolitice si interese comerciale, pentru ca investitiile guvernelor sunt foarte mari si se doreste recuperarea lor; SUA au finantat laboratoarele si producatorii cu peste 10 miliarde de dolari, UE cu aproape 4 miliarde de euro, cine stie cati bani au bagat Rusia si China. Si bineinteles, s-au asigurat ca au rezervat sute de milioane de doze pentru proprii cetateni, detaliu care poate avea complicatii comerciale, pentru ca nu se stie care va fi gradul de acceptare a vaccinarii contra SARS-CoV-2 in populatia fiecareia dintre tari. In plus, nu se poate comenta in acest moment care este posibilitatea ca siturile de productie si sistemele de distributie sa fabrice si sa imparta aceste sute de milioane de doze, in cadrul sau nu al unor aliante multi-tari, s-a vazut in pandemie cine a avut si cine nu medicamente.
Astfel incat, nu este de mirare fierberea, mascata sub forma “rezervei” si “prudentei” stiintifice, cu care a fost primita stirea ca rusii si-au aprobat Sputnik V, in conditiile in care, evident, nu au asteptat rezultatele fazei III de testare. Pragmatic, Rusia a aplicat zicerea “vremurile disperate cer masuri disperate”, la care de altfel au apelat si SUA si UE cand au aprobat utilizarea hidroxiclorochinei, azitromicinei si a remdesivirului, nici unul dintre acestea neterminand inca studiile de faza III pentru indicatie. Mai mult ca sigur ca nici vaccinurile - sa le spunem generic “din vest” - nu vor avea timp sa parcurga riguros toate regulile sau conventiile agentiilor competente, data fiind urgenta punerii pe piata a serului. S-a infiintat chiar o organizatie 1-Day-Sooner, care a strans aproape 40 mii de volunari din 126 de tari, care militeaza pentru dezvoltarea accelerata de medicamente si vaccinuri anti Covid 19, intr-un asa zis “human challange trial”, adica expunerea de voluntari la infectie, pentru a cerceta boala si a descoperi leacul. In fond, trecand peste controversele etice, morale si stiintifice ale initiatorilor, cu fiecare luna cu care apare mai repede un vaccin, sunt salvate in lume 37.500 de vieti.
Revenind la reactia multor tari industrializate de opozitie stiintifica dupa punerea pe piata a lui Sputnik V, recent contrazisa de studiul din Lancet, se intuiesc interesele comerciale de a limita accesul acestuia in special in BRICS dar si pe pietele emergente din Asia, Africa si America de Sud, care vor deveni un mare consumator de vaccinuri in urmatorii 5 ani. In context este nepotrivita reactia Romaniei, care s-a grabit sa se dezica de vaccinul rus, pentru ca asa fac alte state “dezvoltate”. Este foarte bine ca Romania s-a inscris la 3-5-10-oricate milioane de doze de vaccin din vest, ne dorim cu totii sa apara repede si chiar sa si primim ceea ce am cerut si platit. Dar, sa pastram si un “plan B”, sa pastram accesul la Sputnik V. Bani ar trebui sa avem, ca doar ne-am permis sa dam milioane de Euro pe masti, teste, izolete si alte echipamente si materiale defecte sau neconforme.
Asadar, poate ca este bine sa ne asiguram ca ne inscriem si noi la 1 milion de doze de Sputnik V, care a inceput testele de faza III in India, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Brazilia si Filipine, iar rusii incheie acorduri de cooperare pentru fabricatie cu India, Coreea de Sud, Brazilia, Arabia Saudita si Turcia (sa ne reamintim ca din unele dintre aceste tari am adus in starea de urgenta medicamente, masti si dezinfectante, pentru ca in Europa nu am gasit). Romania este prea mica ca sa faca diferenta in jocurile geopolitice, dar nu gresim stiintific si nu deranjam interesele nimanui daca vom avea 10 milioane de doze de vaccin din vest si 1 milion din Sputnik V – mai mult ca sigur, “echidistanta” noastra va fi bine apreciata.