Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: “No-Poach” şi “Over-Poach”. Şi cum ne batem joc de viitorul economic al României. Nu mai daţi bani pe pregătirea angajaţilor, mergeţi la competiţie şi daţi salarii mai mari celor deja pregătiţi acolo

Opinie

Dragoş Damian, Terapia Cluj: “No-Poach” şi...

Autor: Dragos Damian

07.02.2022, 18:38 3258

Este dezgustator sa afli ca exista intelegeri de tip “no-poach”, greu de inteles pentru companiile care se lupta din greu sa recruteze, angajeze, califice si retina oameni de calitate in Romania.

Insa, este la fel de dezgustator ca, dupa ce unele companii investesc milioane de lei in educarea si calificarea fortei de munca – invatamant dual, burse pentru studenti, practica de vara si programe de calificare pentru studenti, infiintarea de laboratoare in scoli si facultati – sa vina alte companii, care nu dau un leu pentru dezvoltarea tinerei generatii si sa se serveasca ca la “bufet suedez” din personalul bine pregatit. Se cheama “over-poach”. Finalmente asta demonstreaza o gandire ingusta, o lipsa de angajament fata de dezvoltarea si evolutia angajatilor romani, in special ai celor din fabrici.

Asadar, stimati operatori industriali, de ce sa mai investiti in dezvoltarea noii generatii de tineri, ca sa-i calificati si pastrati in tara, daca sistemul de invatamant n-o face? Sau sa fiti investigati pentru “no-poach”? Nu mai dati bani pe pregatirea angajatilor, mergeti la competitie si dati salarii mai mari celor deja pregatiti acolo. Nici n-o sa va coste in plus, ii puneti pe o gradatie superioara.

Asadar, “no-poach” si “over-poach” sunt practici mizerabile, nu rezolva nimic, eventual ii atipesc o vreme pe directori crezand ca au rezolvat problema, pentru ca deficitul de forta de munca ramane, in realitate, infernal. Si revin la sistemul de invatamant, placa turnanta gen “sa ne mintim pentru totdeauna” care continua sa tolereze  sinecuri in scoli, licee si facultati, in loc sa produca personalul calificat necesar pietei muncii. Profesori narcisisti care ii pun pe studenti sa le recite la examen cursurile, in loc sa-i pregateasca in mod real pentru piata muncii. Nu te miri ca sunt pline mall-urile de vanzatori absolventi de universitate.

Asadar, stimati operatori industriali, de ce sa mai investiti in dezvoltarea noii generatii de tineri, ca sa-i calificati si pastrati in tara, daca sistemul de invatamant n-o face? Nu mai dati bani pe pregatirea angajatilor, mergeti la competitie si dati salarii mai mari celor deja pregatiti acolo. Nici n-o sa va coste in plus, ii puneti pe o gradatie superioara.

Singura sansa pe termen lung pentru fabricile din Romania este sa inteleaga ca sistemul de invatamant isi bate joc de viitorul economiei si ca trebuie sa se descurce pe cont propriu. Nu “no-poach” sau “over-poach”, ci pregatire de elevi si studenti pentru propriile afaceri. Si faceti ceea ce a spus Mihnea Costoiu, vorbiti mai des in spatiul public despre deficitul de forta de munca, in final o sa va auda cineva, poate chiar Romania Educata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO