Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Specula de război. Este posibil ca mediul de afaceri să-şi învingă demonii şi s-o oprească?

Opinie

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Specula de război. Este...

Autor: Dragos Damian

13.03.2022, 15:46 3701

Definitii, tablou clinic, clasificare, diagnostic diferential si tratament al speculei de razboi vor da mediul de afaceri, analistii, consultantii, coalitiile, asociatiile, federatiile, etc., cele care se lupta cu fake-news-urile si care au jurat credinta tarii, sistemului bancar, sistemului energetic, sistemului economic - dar nu au reusit sa opreasca in mod real evaziunea fiscala si munca la negru de zeci de miliarde din ultimii 10 ani. Sau sa decapuseze de sinecuri sistemele de educatie si sanatate. Sau sa stavileasca atacurile furibunde asupra BNR din ultimii doi ani. Sau sa infiereze cresterile irationale de preturi de anul trecut, tot un fel de specula rezultat al cresterii consumului la iesirea din pandemie si al liberalizarii energiei. Sau sa indemne romanii la prudenta si cumpatare in consum. Cu palida exceptie a producatorilor industriali care au fost izbiti din plin de cresterile preturilor la utilitati, materii prime, transport, etc., nimeni nu a iesit sa se bata cu inflatia din 2021, deopotriva mediul si afaceri si guvernantii au fost multumiti de cresterea economica data de inflatie, desi era clar ca nu e sustenabila. Am preferat cu totii sa tacem din gura, asteptand banii din PNRR.

Neasteptat insa, anul a inceput cu razboi la doi pasi de noi si la razboi ca la razboi, economia si finantele o vor lua pe cai intortocheate, impredictibile. Un lucru este sigur, a aparut in toata splendoarea ei SPECULA DE RAZBOI. A inceput cu schimburile valutare, apoi combustibilii, apoi uleiul de gatit; preferata mea, cea despre care s-a vorbit mai putin, explozia preturilor la pensiunile din judetele de langa granite. De fapt principala  grija a tuturor oamenilor de afaceri va fi “cum pot si eu sa cresc preturile?”. Adagiul din manualele de afaceri cum ca in fiecare criza exista o oportunitate este demonstrat, dar se refera in mare la inovatie si schimbare, nu la situatiile de razboi cand apar cresteri de preturi de tip cartel la produsele de prima necesitate sau la stocarea de produse pentru a fi vandute ulterior la pret de specula. Genul acesta de operatiuni economico-financiare, greu de scos in afara legii, nu-l veti gasi incurajat de nici o revista de afaceri; este lasat la discretia oamenilor din business, daca iti iese, bravo tie, numele tau probabil nu va intra in istorie pentru ca te-ai imbogatit din specula de razboi dar, din nou, bravo tie.

Destul cu dezaprobarea, in limbaj socialist, a practicilor economiei de piata libera, cerere si oferta, fie ea in criza sau chiar razboi. La urma urmei, acumularea de capital este visul de aur al capitalismului, nu exista un indreptar despre cum s-o faci, ti se cere doar sa iti platesti taxele si impozitele catre stat.

Guvernul, la fel ca in cazul cresterii preturilor la utilitati, va veni probabil cu “mecanisme temporare de compensare si plafonare” a SPECULEI DE RAZBOI, mecanismul de capatai  fiind rationalizarea – ungurii de exemplu, desi in campanie electorala, au inceput sa rationalizeze produse de baza.

Intrebarea este cum vor reactiona mediul de afaceri, analistii, consultantii, coalitiile, asociatiile, federatiile, etc., la SPECULA DE RAZBOI care isi croieste drum in toate domeniile economice. Se va pune de acord mediul de afaceri asupra unei masuri de autocenzura a cresterii preturilor de tip speculativ, mai ales daca aceasta apare ca si reactie la fake-news-uri documentate? Poate. Desi pare greu de crezut ca este posibila o astfel de abordare vitejeasca, in conditiile in care Romania este ostatica importurilor nevoilor de baza, energie, mancare si medicamente.

O sa vedem. Acum, o etapa importanta este recunoasterea si acceptarea, a inceput SPECULA DE RAZBOI.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO