Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Vrem şi noi săptămâna de lucru de 4 zile în România, ca în Polonia. Sună bine, să fie primită, cum ar spune consultanţii de afaceri: „Doamne ajută!”. Dar este bine să punem în context, apropos şi de ştirea cu săptămâna de lucru de 6 zile din Grecia

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Vrem şi noi săptămâna...

Autor: Dragos Damian

27.08.2024, 18:40 818

Fiind in campanie electorala nu ar fi de mirare ca unii sau altii sa iasa si la noi cu ideea saptamanii de lucru de 4 zile sau a zilei de lucru de 7 ore, variante care se dezbat acum in Polonia, care are alegeri prezidentiale la anul. Ideea introducerii saptamanii de lucru de 4 zile din Polonia este in antiteza cu recenta introducere a săptămânii de lucru de 6 zile in Grecia.

Se schimba regulile si relatiile de munca in Uniunea Europeana, dar inainte de a vedea ce este mai bine pentru Romania, sa punem in context.

Polonia are o moneda nationala (zlot) foarte puternica (cum ar trebui sa fie si leul la cati Euro intra in tara si cata economie subterana avem, dar asta este alta poveste), o crestere economica de 4% in S1 (este noul ”tigru” al Europei), o inflatie anualizata in iulie de 4,2%, un excedent de balanta comerciala de 10 miliarde de Euro in 2023 (ce-i drept, dupa 9 ani de deficit), practic zero somaj (se bat angajatorii pe angajati), aproape nu exista munca la negru iar tara are sub 10% NEET (unul dintre cele mai mici din UE, sunt in derulare programe foarte serioase de incadrare in munca a tinerilor). In Polonia lucreaza circa 185.000 de migranti din Ucraina (date din 2022) si circa 100.000 de muncitori asiatici (date din 2018).

Saptamana de lucru de 4 zile însemnă ca 3 zile vor fi platite suplimentar, fata de doar 2 din prezent, asta, bineinteles, daca angajatul este de acord sa vina la servici. Polonia nu are nici in prezent regula repausului de 48 de ore.

Grecia a adoptat Euro deci este pe parametrii Euro (apropos, mai tineti minte bailout-ul ala de 500 miliarde de euro din 2012?), are o crestere economica de 2% in T1 (nu exista date Eurostat pentru S1), o inflatie anualizata in iulie de 2,7%, un deficit de balanta comerciala de aproape 39 miliarde de Euro in 2023 (ne-au depasit si pe noi...), 20% somaj, munca la negru face ravagii iar tara are circa 15% NEET in 2023 (al treilea cel mai mare din UE, stiti cine conduce clasamentul). In Grecia lucreaza aproximativ 130.000 de lucratori asiatici (de verificat sursa).

Saptamana de lucru de 6 zile inseamna de fapt o mai mare flexibilizare pentru angajat, daca doreste sa accepte un astfel de program de lucru, si salarii mult mai mari.

Romania, stiti ce parametrii economici avem. O sa vedem ce tip de saptamana de munca sau zi de munca o sa avem, vor fi dezbateri publice interminabile. Se nasc una dupa alta intrebari-capcana:  oare cum se va calcula vechimea in munca la 4 zile sau 6 zile saptamana de lucru? Cat va fi punctul de pensie? Cu cat se vor indexa pensiile? Care va fi varsta de pensionare?

Aveti grija ce va doriti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels