Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: All inclusive imobiliar. Cine se orienteaza acum, poate sa dea lovitura in domeniu sau in afaceri care implica un capital redus

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: All inclusive...

Autor: Dragoş Dragoteanu

10.01.2021, 16:02 16904

    Vrand-nevrand, cei mai multi oameni petrec minimum 10-12 ore pe zi acasa. Locuinta multor persoane, cu posibilitati financiare, nu era pana acum un adevarat camin. „Casa, dulce casa”- oaza de relaxare si liniste, a devenit o prioritate in multe familii. Odata cu pandemia, necesitatile obiective locative s-au schimbat. Oamenii cu bani au realizat ca au nevoie de un spatiu mai mare, de o curte sau un apartament mai mare, eventual cu terasa. Dar, mai mult decat orice, cei care se respecta si-au dat seama cat de importanta este o zona reala de confort locativ, complet si integrat.

    Ce inseamna asta? Confort interior si exterior. Integrat unde? Acolo unde nu se gandea nimeni in urma cu un an...Un fel de all inclusive imobiliar. Orice posesor al unui imobil poate sa-si imbunatateasca interiorul, dar totul are o limita. La un moment dat nu ai ce/cum sa faci mai mult. Daca nu esti multumit cu ce ai, iti doresti sa treci la un nivel superior. Acest proces poate sa faca diferenta intre un confort limitat si unul care te implineste din punct de vedere locativ. De aici apar mii de noi posibile tranzactii imobiliare, generate de noua conjunctura sanitara (care se pare ca nu va fi ultima) si de faptul ca oamenii pot lucra de acasa.

     Pe ce ma mai bazez cand vorbesc de oportunitati in imobiliare? Pe piata si dinamica ei. Oamenii care aveau bani pusi deoparte au si mai multi acum. Anumite categorii sociale chiar au prosperat pe timpul pandemiei sau, cel putin, nu au suferit. Nemaiavand unde sa cheltuie banii, mai ales in industria HORECA autohtona sau internationala, s-au orientat spre upgrade-uri in domeniul imobiliar. Amenajarile interioare au „rupt norii” si merg brici. Producatorii de mobila nu fac fata, comenzile dureaza luni de zile. Casele cu putina curte in afara oraselor au devenit mult mai interesante decat un apartament central, la bloc.

    Rolul exteriorului in real estate apare atunci cand oamenii aleg sa traiasca intr-o zona civilizata, care are in proximitate toate serviciile integrate. Nu orice zona se preteaza la asa ceva, nu oricine poate beneficia de un nou stil de viata. Nu este o chestiune de gust, ci de posibilitati financiare. Aici apare, dupa parerea mea, o mare oportunitate pentru dezvoltatorii imobiliari, care inteleg conceptul de comunitate, dezvoltata aproape de la zero. Cate astfel de concepte unitare realizate cunoasteti? Aici nu ma refer numai la un supermarket si o farmacie, practic cei doi „actori ancora” care deservesc aproape orice intersectie urbana mare sau un complex rezidential maricel. Este vorba de mai mult....

     O viata linistita pentru o familie care isi permite un trai peste medie insemana sa nu alerge pe drumuri pentru ceea ce nu se livreaza acasa, acum si in viitor. Acest proces implica o economie activa, cu zone de influenta financiara dovedita. Aceste noi investitii vor face si diferenta intre preturile din imobiliare, luate per ansamblu. O casa nu se termina unde inchizi usa. Valoarea ei este data si de ce regasesti in jurul ei, ca ansamblu arhitectural, urban si al facilitatilor, impreuna formand standardul calitativ de viata. 

    Ce era Pipera acum 20 de ani? Un camp. Ce este acum? Zona cu cel mai mare grad de consum din Romania. Chiar si asa, acolo, unele strazi si imobile sunt un exemplu de haos urbanistic. Prostia arhitectilor, lacomia dezvolatorilor si coruptia edililor si-au pus amprenta. In viitor, pe parcurs ce se va contura si al doilea inel de centura al Capitalei, fara doar si poate, vor aparea zone similare. Oportunitatile vor fi create de cei care nu vor repeta greselile facute in dezvoltari urbane gen Pipera. 

    De aici incep alte oportunitati pentru antreprenorii mai mici, care vor sa deschida o afacere de familie cu cateva zeci de mii de euro. Sunt multi romani, mai ales in orasele mari, practic peste 20% dintre conationali, care isi permit sa plateasca pentru produse si servicii de calitate. Ei vor sa traiasca in aer curat, cat mai aproape de natura, cat mai departe de zgomot, mai ales ca acum pot sa lucreze de acasa. Multe restaurante, bacanii, cofetarii, magazine mici specializate in diverse domenii, nu livreaza decat limitrof. Exista suficiente cartiere sau zone marginase marilor orase care sunt aproape virgine, din punct de vedere ale unor servicii si produse de calitate, desi beneficiaza de dezvoltari imobiliare semnificative si de locuitori cu bani. Spatiile comerciale, care stau acum goale in zona, ar putea sa fie reintegrate intr-o noua abordare urbanistica, bazata pe servicii corecte si profesioniste, din ce in ce mai cerute de public.

     In curand, oportunitatile imobiliare si afacerile noi se vor baza pe faptul ca romanii au devenit pretentiosi, pragmatici si comozi. Unii dintre ei au inceput sa aiba mentalitate capitalista. Acestia sunt dispusi sa plateasca pentru confort si calitate. In sfarsit au inteles ca nu poti sa gasesti lux la pret de dumping sau produse si servicii foarte bune la tarife mici. Gata! Vor sa traiasca bine si stiu deja ca locatia si confortul urban integrat au un cost mare, pe care sunt dispusi si dornici sa-l achite si in propria tara.

    In cartierul in care locuiesc exista o singura cofetarie cu produse excelente. Oricand voiam sa mananc ceva dulce bun si proaspat stateam la coada cel putin 15-20 min. In timpul pandemiei s-a deschis inca una care are vanzari foarte bune. Pentru un peste proaspat sau anumite produse care nu se livreaza la domiciliu, trebuie sa merg cu masina cel putin 30 de minute.

Am mai observat ca exista cerere pentru multe piete mici, in interiorul cartierelor sau pe langa noile dezvoltari imobiliare. Nu mai vorbesc de o cresa/gredinita, o scoala primara, o sala de sport multifunctionala.

    Magazinul de odinioara, unde patronul este one-man show si stie sa-si atraga clienti fideli, bazandu-se pe nevoile comunitatii, are mari sanse sa renasca curand. Streat-food-ul nu a fost afectat de pandemie, cu exceptia evenimentelor. Acest gen de afaceri poate avea un impact major pentru confortul celor care vor mai mult. Aceste business-uri implica renasterea sau aparitia unor noi zone comerciale. Cineva va fi „pionier” si alti antreprenori vor copia formula pentru alte zone.

    De fapt, virusul ne-a pus pe toti in fata unor noi provocari. A da lovitura in imobiliare si afaceri mici se traduce prin a genera o treaba bine facuta, in urma careia sa existe doua parti multumite. Cerere exista, oferta nu va intarzia sa apara. Antreprenorii au nevoie de astfel de provocari pentru a oferi pe piata produse si servicii cat mai bune, in urma carora consumatorii sa fie fericiti. 

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24