Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Deblocaţi economia! 3 soluţii concrete pentru 1 miliard de euro în plus la Primăria Bucureşti

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Deblocaţi economia!...

Autor: Dragoş Dragoteanu

31.03.2020, 16:06 1155

Cine va gestiona bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) anul viitor va avea nevoie de bani ca de aer. Multe firme din Capitala vor disparea anul acesta si odata cu ele si principala sursa de venit a administratiei publice municipale (cam 60% din bugetele locale se hranesc cu banii stransi de la firme private). Criza economica a venit si masurile concrete sunt la indemana Guvernului, a Parlamentului si a Consiliului General si Municipiului Bucuresti. PMB are posibilitatea acum, pe timp de criza, sa se reinventeze si sa genereze cel mai mare parteneriat public-privat din Romania. Sunt convins ca si mass-media va saluta si promova redefinirea noii economii si deblocarea investitiilor.

    1. Valorificati patrimoniul.

Cateva sute de proprietati imobiliare importante si alte cateva sute care nu au fost inca inventariate, toate apartinand PMB, zac nefolosite/uitate prin Capitala si nu produc nimic, de 30 de ani. Ce mai asteptati, dragi alesi, avand in vedere ca ceea ce a fost in 2008 se pare ca a fost o dulce adiere pe langa criza care va urma? Scoteti-le la vanzare prin licitatie sau faceti ceva si obtineti bani de pe urma lor prin concesionare/inchiriere. Va reamintesc ca, Ceausescu a murit acum 30 de ani si puteti inlocui sloganul "Nu ne vindem tara" cu "Sa facem ceva cat mai exista sanse"! Ce ofera patronii? Investitii noi si locuri de munca.

    2. Fructificati tot ce mai aveti.

Depasiti momentul fricii in luarea deciziilor in administratie, daca vreti sa mai atrageti investitii private in Bucuresti, pana nu e prea tarziu! Vindeti pachetele minoritare de actiuni sau partile sociale pe care PMB le are in diverse societati. Dati drumul odata la parteneriatele public-private si priviti investitorii ca pe niste parteneri, nu ca pe niste potentiali infractori. De asocieri ati auzit?  Mai buna este o bucata de tort decat "praful de pe toba"! Uneori e bine sa ii lasi pe altii sa faca / sa conduca ceea ce tu nu poti sa gestionezi. Ce ofera antreprenorii? Experienta afacerilor win-win.

    3. Digitalizati administratia publica.

Daca tot am ajuns sa traim online, inseamna ca si actele se pot cere/trimite/primi online. Mii de masini se plimbau zilnic prin Bucuresti ca sa plimbe acte.

Prin digitalizare se castiga timp, se reduce poluarea si primiti respectul contribuabililor si al investitorilor privati. Odata cu episodul Covid-19, primul rezultat concret / semn pozitiv pe care armata de functionari publici ar trebui sa-l dea comunitatii locale este eficientizarea operatiunilor din administratie. Relatia dintre PMB si primatiile de sector, regiile autonome sau furnizorii de servicii publice/private sufera. Acum, nu se mai poate continua asa. Ce ofera mediul privat? Impozite mai multe, mai mari, daca simplificati procedurile.

 Daca va e frica de DNA sau potentiale anchete ulterioare, chemati procurorii de la inceput in comisiile care iau decizii, sa semneze alaturi de functionarii de rang inalt care raspund de hotararile luate si anulati orice suspiciune ulterioara. Stiu ca acum nu exista asa ceva in legislatie, dar depinde de voi daca vreti sa schimbati urgent legile in Parlament si sa deblocati frica si birocaratia in administratia centrala. Fiti transparenti si asumati-va rolul politic si economic! Primarii si consilierii alesi nu isi mai permit luxul sa nu ia decizii curajoase, impreuna cu ceilalti factorii de decizie, astfel incat sa creasca bugetele primariilor, pana nu se ajunge la falimentul lor.

Antreprenorii sunt loviti in plin de conjunctura economica actuala. A venit timpul ca primariile sa-si intoarca fata spre investitori, romani si straini, daca vor sa nu ajunga in sapa de lemn. Iar daca va ganditi sa haituiti in continuare mediul privat, cu mentalitatea din trecut, veti avea sansa curand sa vedeti ce inseamna sa lucrati in economia reala, pentru ca la stat s-ar putea sa nu mai aiba cine sa va plateasca.

Diferenta dintre momentul dinainte de coronavirus si ceea ce va urma este...prezentul. Viitorul Bucurestiului sta in deciziile voastre de acum!

Dragoş Dragoteanu este proprietarul brokerului imobiliar Euroest Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO