Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dragi avocaţi, ce lăsaţi în urmă? Schimbaţi legile ''strâmbe'' şi veţi rămâne în istorie!

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dragi avocaţi, ce...

Autor: Dragoş Dragoteanu

05.06.2023, 20:21 2802

Prin natura meseriei am avut prilejul sa cunosc multi avocati si juristi. Cel putin in orasele mari, stiu ca exista case de avocatura prestigioase, cu zeci de avocati de top, specializati in diverse domenii. Printre ei, unii predau, organizeaza evenimente, fac dezbateri, exprima frecvent public pareri juridice, tin prelegeri. Sunt toba de carte. Multi au castigat procese grele, in tara sau/ si in strainatate. Jos palaria pentru profesionalismul lor!

In ultimul timp, am observat un interes crescut al catorva maestri, care vor sa treaca la alt nivel. Nu stiu daca sunt motivati financiar de antreprenorii care nu se (mai) regasesc/ nu pot sa faca afaceri in baza legilor in vigoare sau propria constiinta le provoaca noi dileme profesionale. Cert este ca lucrurile par sa se miste intr-o directie optimista. Imi imaginez ca succesul profesional, mai ales pentru avocatii de elita, nu este complet daca nu este bazat pe legi care au si o motivatie sociala, nu numai financiara. 

Pana acum, privit din afara, cei mai multi avocati au prosperat in baza consultantei juridice si a litigiilor castigate. Toate bune si frumoase, meritul le apartine integral. In opinia mea, ca nespecialist, multe procese au inca la baza legi interpretabile sau care nu mai sunt complet aplicabile, in raport cu evolutia Romaniei. Ca antreprenor, consider ca aderarea la structurile europene a influentat  implicit si contextul juridic la nivelul economiei. In acest sens, cred ca anumite schimbari legislative imperios necesare au fost fie tergiversate, fie au fost "uitate" din diverse motive. Exista banuieli ca zona politica nu e straina de acest lucru.

Personal refuz sa cred ca cei mai buni avocati nu isi doresc sa atinga cel mai inalt nivel profesional, comparabil cu cel al marilor companii de avocatura internationale. Poti sa reprezinti un client cu incredere deplina in arta dreptului si a justitiei, in baza unor legi ''strambe''? Uite o intrebare care, pentru cele mai bune case de avocatura, cred ca merita un raspuns sincer. In anumite spete, pentru cei care vor sa elimine pentru totdeauna disfunctionalitatile juridice, cred ca latura de business in avocatura nu mai este prioritara. 

Provocarile avocatilor cu notorietate au ramas putine. Ma gandesc daca un proces castigat le mai produce vreo bucurie, atunci cand in spatele pledoariilor au folosit tertipuri juridice sau chichite avocatesti "fentand" o lege care, daca ar fi fost clara/ actualizata, nu se stie daca le-ar (mai) fi dat castig de cauza. Ce-i mai poate ''misca'' profesional? Statutul de lider intr-un anumit domeniu juridic? Performantele echipei? Reprezentarea unor clienti bogati sau cu notorietate? Nu stiu, dar multi maestri au parcurs deja aceste etape.

Ceea ce stiu este ca exista multe legi care se lasa invitate a fi modificate. Care ar fi miza? Pecetea! Blazonul! Acel simbol care confera autenticitate, integritate si profesionalism desavarsit. Emblema excelentei intr-o profesie grea, dar frumoasa. Nimic nu cred ca se compara cu un sigiliu care defineste o meserie nobila, dusa la cel mai inalt nivel. Nu mai pun in discutie ca avocatii care vor repozitiona o lege pe un curs juridic corect vor avea si mai multi clienti, dintre cei mai buni.

Pana acum, in multe cazuri, statul a fost dusmanul mediului privat, dar in viitorul apropiat statul va trebui sa se deschida in fata investitorilor mari si foarte mari, romani si straini. Dupa parerea mea, avand peste 30 de ani de experienta antreprenoriala, liantul oricarui parteneriat public-privat ar trebui "fabricat" cat mai curand in cabinetele avocatilor care vor sa ramana in istorie. Ei cunosc legile proaste cel mai bine. Ei pot sa conceapa cele mai bune legi, ever, in acord cu vremurile pe care le traim. Dupa ce un avocat ''pionier'' va face ca o lege noua sa produca efecte vizibile in viata de zi cu zi a romanilor, oamenii care il cunosc vor afla ca initiativa legislativa ii apartine. Succesul si mandria vor veni la pachet pentru toata casa de avocatura pe care o reprezinta. Sufletul oricarui avocat implicat intr-o procedura legislativa noua va fi mandru de ce lasa in urma. Chiar daca unii colegi  vor deveni invidiosi, sunt convins ca altii vor dori sa schimbe alte legi ''gaunoase'', urmandu-i exemplu. Totul are un inceput. Competitia aduce evolutie.

Dupa 45 de ani de comunism si 33 de ani de tranzitie spre democratie, breasla avocatilor poate sa-si onoreze respectul fata de Romania prin implicarea directa si activa in legile care, din pacate, adesea, blocheaza dezvoltarea tarii. ''Actorii'' dreptului si ai justitiei, in baza experientei acumulate, a cazurilor parcurse, a competentelor dobandite, am convingerea ca pot deveni si ''regizorii'' unor legi noi, mult mai performante si utile zilelor noastre. Oare, nu se merita ca unele legi ''strambe'' sa fie indreptate urgent de cei care reprezinta cu demnitate profesia nobila de avocat? 

 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO