Am citit editorialulÎn Bucureşti, criza de locuinţe va veni în 2023-2024, când nu vom mai avea apartamente la vânzare din cauza a ceea ce se întâmplă astăzi, când totul s-a blocat si, dupa 25 de ani de experienta in imobiliare, imi permit o opinie contrara.
Astazi sunt zeci de mii de locuinte goale, la nivel national, mai ales in zona urbana. Cine le va inchiria sau, daca vor fi scoase la vanzare, de ce ar fi cumparate? De la aceasta intrebare a aparut opinia mea, contrara 100% celei exprimate de d-nul Hostiuc.
Peste 96% dintre romani au deja cel putin o casa in proprietate, procentul fiind poate cel mai mare din lume. Numai cine nu a vrut nu si-a luat casa pana acum, dar are de unde alege. Peste 15.000 de locuinte noi se livreaza anual in Bucuresti si imprejurimi.
Exista deja o categorie de rentieri, proprietari care detin mai multe apartamente. Acestia nu gasesc tot timpul chiriasi, iar amortizarea investitiei se face in peste 30 de ani. Unii vor dori sa-si vanda proprietatile, daca vor avea nevoie de lichiditati. Cui le vor vinde?
Creditele ipotecare sunt in Romania de 3-5 ori mai scumpe decat in orice tara matura economic. Peste 90% dintre romanii activi au salariile mai mici decat in aceleasi tari si asa vor ramane multi ani de aici inainte. Este adevarat ca salariile au crescut, dar oamenii vor sa si traiasca, sa calatoreasca, sa se sparga in figuri consumand lucruri inutile, nu numai sa aiba din ce in ce mai multe proprietati.
BNR asigura prosperitatea sistemului bancar si statul o intretine, imprumutand bani de la bancile private. In aceste conditii multi deponenti, care practic nu castiga nici o dobanda tinand banii in banca, aleg sa investeasca in proprietati imobiliare noi. Astfel, dupa parerea mea, s-a creat deja un stoc imens de locuinte nefolosite, care va duce lipsa de chiriasi si eventual, de noi cumparatori, in caz de revanzare.
Romanii continua sa plece din tara, atrasi fiind de nivelul de salarizare de afara si de gradul de civilizatie/viata superior. Putini mai au de gand sa se intoarca, mai ales daca sunt tineri. Cei care au plecat deja si isi fac un rost acolo, nu prea mai vor sa auda de repatriere. Cei care aveau deja o proprietate aici, probabil, vor dori sa o vanda.
Dar, poate cel mai important argument de care distinsul editorialist nu a tinut cont este ca Bucurestiul se extinde pe orizontala, nu pe verticala. Odata cu pandemia, mii de bucuresteni au ales sa se mute in afara liniei de centura, in Ilfov. Aerul mai bun, traficul mai relaxat, acoperirea necesitatilor vitale de catre micii si marii retaieri i-au convins ca se poate trai civilizat si in afara capitalei.
In orasele si comunele limitorfe Bucurestiului, autorizatiile de construire se dau ca painea calda, in cateva luni. Mana de lucru este mai ieftina, costul materialelor de constructii este mai mic, produsul imobiliar finit este mai accesibil. Multi dintre cei care au ales sa se mute in jurul capitalei aveau deja un apartament in oras si isi permit sa il tina gol un timp, dar nu la infinit.
Oamenii mai in varsta, cei care au cumparat dupa 1990 - cu pretul unui televizor color - apartamentele puse la dispozitie de regimul comunist, se cam duc, avand deja peste 70-75 de ani. Multe vor deveni disponibile la inchiriere sau vanzare. Cine le va cumpara, aceasta-i intrebarea.
Este adevarat ca Bucurestiul este blocat dpdv urbanistic, dar acest lucru nu poate sa tina la infinit sau, dezvoltatorii care au avut proiecte centrale, se vor reorienta in afara Bucurestiului. Antreprenorii se adapteaza conform schimbarilor pietei imobiliare si se readapteaza in functie de context si cerintele potentialilor clienti.
Acum ceva timp am fost invitat de d-nul Hostiuc sa vorbesc despre piata imobiliara. Un lucru am subliniat cu convingere. In Romania nu suntem intr-un boom imobiliar. Dupa parerea mea, o crestere anuala de 3-5%, strict pe segmentul locuintelor ieftine, nu insemna ca aceasta va genera o criza de locuinte disponibile la vanzare peste 2-3 ani.
Eu sustin chiar contrariul. Criza imobiliara se va baza pe lipsa de cumparatori, nu pe lipsa apartamentelor oferite la inchiriere sau vanzare. Timpul ne va demonstra cine are dreptate. Pana atunci, orice investitor asumat va lua propriile decizii.