Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Noi, oamenii, am generat Covid -19 si suntem cauza crizei care va urma

Dragoş Dragoteanu, general manager, Euroest Invest

Dragoş Dragoteanu, general manager, Euroest Invest

Autor: Dragoş Dragoteanu

22.04.2020, 11:39 419

În urmatorii ani, viata majoritatii populatiei lumii se va redesena. Economia duduia in Romania si cam peste tot in lume. Acum, firmele vor muri sau se vor reinventa. Profesorii de economie au scris carti care nu mai sunt de actualitate si care nu contin nimic din ceea ce va fi. Pentru ca va fi totul altfel!... Copiii si studentii nu prea mai au ce invata din experientele trecutului. Vor invata, pe pielea lor, din experientele viitorului. Alaturi de noi, adulti si varsnici, cei care am generat un viitor mai nesigur ca niciodata.

Criza economica din 2008 a fost despre lacomie. Criza actuala este despre neprevazut si indolenta. Nimeni, dar absolut nimeni, nu poate sa prevada ce se va intampla in economie. Nici in urmatoarea luna, nici peste 3-6 luni. Despre un an sau ani nu poate fi vorba. Traim vremuri interesante si pline de neincredere in viitor. O economie functioneaza si in timp de razboi, dar omenirea, in era moderna, nu a mai trait un astfel de razboi, cu un inamic invizibil.

Poti sa invingi terorismul. Poti sa dobori un inamic. Poti sa prevezi costurile unui razboi conventional. Poti sa intrevezi pierderile dintr-o criza economica sau dintr-o recesiune. Ceea ce am vrea cu toti sa stim este ce urmeaza dupa COVID-19. Deocamdata, nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare. Multe economii nationale sunt inghetate, multe regiuni sunt izolate, populatia este supusa celei mai mari incercari din istoria moderna. Si este doar inceputul.

Zeci de ani de zile ne-am batut joc de planeta. Am facut ce am vrut din ea. Am modificat ecosisteme. Am provocat catastrofe artificiale. Am lovit Terra, prin lacomia economica, in lung si-'n lat. Am ignorat orice realitate ecologica. Am redefinit poluarea pana nu am mai tinut cont de ea. Am varsat mizeria umana, la propriu si la figurat, in toate colturile lumii etc. Toate astea pentru ca nu ne-a mai pasat de nimic, cu exceptia binelui individual sau national imediat. Acum natura se razbuna la cel mai inalt nivel. Si ne-a 'pricopsit' cu un virus de temut.

Covid-19 a aparut ca urmare a tuturor modificarilor pe care omul le-a impus naturii vii, de care se foloseste la maximum, pana nu o mai respecta aproape deloc. Multe semnale date de oameni constienti de acest lucru au fost ignorate sau luate in deradere. Planeta a fost pentru omenire taramul faradelegilor si a exploatarilor fara limite. Cu toate astea, numai unii au beneficiat de pe urma ei. Multe sute de milioane de oameni traiesc in conditii mizere, inumane, sub limita saraciei extreme.

Ca antreprenor si calator in peste 100 de tari am vazut multe din ceea ce am scris. Si eu am facut parte din lumea celor care au gresit. Mi-a fost rusine ca am inceput sa reciclez la 50 de ani, dar acum o fac constient si nu mi se pare un efort. Mi-e rusine ca am taiat odata un copac frumos, ca sa construiesc ceva, si din comoditate nu l-am relocat/replantat in alta parte. Ulterior mi-a fost ciuda, dar era prea tarziu. Probabil, astfel de lucruri vi s-au intamplat si voua. Nu numai oamenii politici sau influenti au contribuit la degradarea planetei. Cred ca fiecare dintre noi are un pic de vina si e timpul sa ne recunoastem asta. Nu mai are sens sa cautam / pasam vina in alta parte, fie ca vorbim de oameni sau institutii. Suntem unde suntem...

Ce este de facut acum? Cat de repede devenim constienti de repercusiunile pe termen lung si, mai ales, ce trebuie sa facem ca sa convietuim cu natura? De noi depinde totul! De fiecare din noi, cei carora le pasa de generatiile viitoare. Acum, in opinia mea, nu trebuie sa ne gandim numai la imbolnavire sau la frica de moarte. Merita sa meditam si sa regandim modul de viata al oamenilor pe Terra, convietuind frumos si respectand ceea ce ne ofera mediul inconjurator. Covid - 19 nu mai conteaza ca a aparut prin intermediul serpilor sau al liliecilor. Cauza virusilor si bacteriilor ucigase a fost si va ramane omul !

Nu conteaza cati bani ai in cont, daca poti sa iei Covid -19 sau alt virus nou, care poate sa apara oricand, de oriunde. A redefini grija pentru natura si modul in care fiecare popor sau individ o respecta va trebui sa fie un obiectiv mondial. Deocamdata, ne meritam soarta si nu mai putem sa o ignoram. Criza financiara va lovi ca un tsunami miliarde de oameni si noi trebuie sa ne invatam minte, nu sa ne mintim frumos in continuare.

 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO