Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Patronii citesc mai bine decât pot guvernanţii să mintă

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Patronii citesc mai...

Autor: Dragoş Dragoteanu

21.09.2017, 10:04 1156

Ca patron sadea, niciodata implicat politic, mi se pare ca liderul PSD a inceput sa se creda buricul pamantului dambovitean. Teleormanean este, fara doar si poate. Dovada este saracia crunta care musteste in zona din care se trage si pe care a gestionat-o. Fara sa clipeasca, acest socialist cu izvoare capitaliste din contracte banoase incheiate cu statul, care conduce partidul-stat si Romania, in lung si-'n lat, a inceput sa creada ca fara el tara se descompune. Se destrama. A inceput sa dea lectii antreprenorilor din Romania, uitand ca de pe urma lor tara rezista presiunii si opresiunilor fiscale, greselilor operationale, constante, de la nivelul guvernului actual. Multe sunt la ordinea zilei, dar nu conteaza pentru liderul PSD. Angajatorii sunt buni numai cand guvernul are nevoie de bani.

Mai nou, Liviu Dragnea vrea sa invete angajatorii "sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga". Fabulos!...Cred ca pentru aceasta maxima s-a inspirat din propria "ograda" guvernamentala, unde unii ministrii aflati la conducerea celor mai importante portofolii, cu greu leaga cateva fraze, cu continut si mesaj, daca nu citesc de pe fituici. Dar, nu-i asa, pana termina mandatul, au timp sa mai invete cate ceva despre economie, educatie, fonduri europene sau transporturi. Daca luam la puricat CV-urile demnitarilor romani am convingerea ca patronii trebuie sa fie fericiti. Criza de personal calificat si competent este infinit mai mare la guvern, decat in mediu privat. Antreprenorii mai pot importa angajati, guvernantii sunt aceeasi si din ce in ce mai incompetenti. Pacat ca ei nu pot fi exportati. Asa, poate, ar evolua Romania mai repede.

Totusi, ne place sau nu, asa cum sunt, trebuie sa recunoastem ca PSD a luat cele mai liberale masuri, in ultimii 5-6 ani. Personal, nu sunt suparat pe PSD. Eu sunt negru de suparare pe PNL, in conditiile in care USR nu se (mai) poate numi partid. Daca stai ca un popandau si astepti sa vezi ce se mai intampla prin jungla economica romaneasca, numita si economie de piata libera - de tip dambovitean, te poti incadra perfect in statutul de "lider" PNL. Nicio propunere constructiva, nicio masura viabila, nicio altenativa serioasa. Numai vrajela ieftina! E adevarat, cu iz liberal. In rest, discutii, polemici, dezbateri sterile, frectie la picior de lemn. Din pacate, asta a ajuns asa numitul "cel mai mare partid din opozitie". Nu mai comentam care opozitie, ca stim cu totii cum arata...

TVA-ul e al statului. Asa este. Foarte bine, de acord cu orice masura buna, ca sa ajunga la stat. Are Romania nevoie de bani mai multi la buget. Ok, pot sa accept si sa inteleg. Personal sunt dispus sa platesc mai mult. Dar, vreau la schimb. Vreau garantii ca banii mei si ai sutelor de mii de antreprenori mici si mijlocii vor fi folositi pentru a ne usura viata, nu risipiti sau furati. Vreau infrastructura pentru a ne face sa ne dorim mai mult, nu sa emigram. Nu mai vreau sa fim bataia de joc a unor functionari fricosi sau incompetenti, care in spatele legilor proaste sau neschimbate de PSD, sa se simta indreptatit sa nu-si asume responsbilitatea. Sa nu raspunda la timp si concret la petitii sau sa umileasca prin atitudine si pasivitate. Da, eu pentru banii munciti de mine si platiti statului roman, am asteptari! Voi, colegi, antreprenori, angajatori din orice domeniu, nu mai aveti nicio asteptare de la stat? Ar fi trist.

Economia, cum mici exceptii, duduie. Firmele mari au devenit si mai mari, si-au securizat o felie si mai mare din domeniul in care activeaza. Firmele mijlocii, care au rezistat crizei, s-au consolidat si se uita dupa extinderi. Firmele mici, traiesc bine sau binisor pe langa cele mari sau mijlocii. Da, e loc de mai bine. Dar, daca nu va exista respect din partea autoritatilor statului pentru antreprenori, riscam sa ajungem iarasi rau. Si nu vreau sa-mi imaginez cum ar putea sa fie. Poate mai rau ca in 2009. Orice actiune gresita sau decizie pripita a guvernantilor poate sa zguduie din temelii tot ce s-a cladit in ultimii ani in mediu privat.

Pot sa inteleg ca un program de guvernare poate avea modificari pe parcurs. Si un proiect privat de anvergura poate suferi modicari. Pot sa accept ca promiti ceva si ulterior, din cauze neprevazute, te razgandesti sau amani sa te tii de cuvant. Pot sa am toleranta fata de oamenii care nu respecta ceea ce au spus ca vor face. Piata, viata, oamenii se schimba. Dar nu pot sa respect un om care se crede destept pe banii mei. Ca antreprenor nu mai am pic de consideratie pentru liderul PSD, un lider care stie bine cu ce probleme se confrunta oamenii de afaceri corecti, dar incearca sa le bage pumnul in gura, cand intra in panica financiara.

S-au crescut salariile la bugetari. Le-a crescut partidul stat, prin atenta indrumare a domnului Dragnea. Impreuna cu fostul "liberal" Tariceanu. S-a umflat aparatul bugetar ca o gogoasa. Daca tot si-au asigurat "enoriasii" pentru urmatoarele alegeri, ar fi frumos sa le si dea cateva sarcini reale. Sa fie eficienti. Sa fie implicati. Sa fie corecti. Sa merite ceea ce au primit in plus. Apoi, sa invete sa respecte antreprenorii. Dar, oare, pot toti bugetarii sa respecte angajatorii cand cel care le-a marit indirect salariile (Liviu Dragnea) nu ii respecta si isi bate joc de bruma de romani care mai risca in afaceri pentru o viata mai buna?

Mi-ar fi placut sa avem adevarati lideri politci. De orice culoare politica. Care sa aiba curaj. Sa fie autentici. Sa aiba puterea sa spuna ca au gresit. Ca le pare rau. Ca au nevoie de sprijinul antreprenorilor mari. De toleranta angajatorilor IMM-urilor. De increderea patronilor cu afaceri de familie. Ca trebuie sa fim uniti. Ca putem reusi impreuna. Dar, ce vedem ? Nea Dragnea recidiveaza. Este acelasi politruc de Teleorman, neatins de teluri mai mari. Ne invata sa citim!

Inainte sa vorbeasca ironic sau urat despre antreprenori, Liviu Dragnea ar trebui sa se uite in oglinda. Daca ar fi fost vreodata un antreprenor adevarat si-ar cere scuze, insa stiu ca un politician marunt nu isi permite acest lux.

Dragoş Dragoteanu este General Manager Euroest Invest, Certified International Property Specialist

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO