Opinii

Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Punct si de la capat. Inca patru ani pierduti?

Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Punct si de la capat....

Autor: Dragoş Dragoteanu

12.06.2024, 00:33 1657

Cu mai mult de un an in urma, prevesteam castigarea celui de-al doilea mandat de catre Nicusor Dan. Aproape nimeni din mediul privat nu credea ca un om care nu are nicio realizare majora in aproape 4 ani poate fi reales. Dar, uite ca se poate si, nu oricum, ci cu aproape jumatate din voturile liber exprimate.

Incapatanarea alesului de a duce la extrem orice lupta urbanistica, l-a propulsat in fotoliul de primar, in primul mandat. De cele mai multe ori a avut dreptate. Abuzurile unor "pradatori" imobiliari au mutilat anumite strazi sau zone din oras. Dar, nu poti sa ai tot timpul dreptate. De la a avea dreptate pana la a crede ca ai tot timpul dreptate nu e decat un pas. Dupa parerea mea, odata cu castigarea celui de-al doilea mandat, acest pas a fost facut. De indata ce a fost reconfirmat, a avertizat partidele si liderii politici ca viitorul unora dintre ei poate depinde de el. Un singur om, ales democratic, poate decide daca Bucurestiul are sansa sa ajunga o metropola europeana sau va ramane la periferia Europei.

Lupta urbanistica va trece la alt nivel. Intre timp, probabil, avand majoritatea si fiind umiliti la vot in capitala de Nicusor Dan, Guvernul si Parlamentul vor incerca sa schimbe legile administratiei publice, astfel incat niciun primar sa nu mai poata face abuzuri. Sau, ca sa nu para o razbunare impotriva unui singur edil, se vor restrange competentele primarilor, suficient cat sa "nu mai miste in front". 

 

Bucurestiul are, in opinia mea, 2 variante:

- prima este conditionata de aprobarea PUG (Proiectului Urbanistic General) in conditiile lui Nicusor Dan. Referendumul poate fi consultativ, la fel cum a fost si cel din 2009, pentru reducerea numarului de parlamentari la 300. Desi au votat noua milioane de romani, s-a ales praful de el! Daca referendumul lui Nicusor trece, acesta va fi pe ''cai mari''. Daca nu va trece, ''viseaza cai verzi pe pereti''. Oricum ar fi, curajul de a face un referendum pe un subiect major in evolutia capitalei este un act de curaj. Edilul a ''inviat''! Astfel, daca primarul general se va impune, va avea o putere reala in orasul pe care-l conduce;

- a doua varianta este data de refuzul Consiliului Municipal de a vota organizarea referendumului initiat de primar. In acest caz, incep negocierile cu ''cutitele pe masa''. La cum l-am cunoscut pe actualul primar nu va da un milimetru inapoi, Ori ca el, ori deloc. Ori totul, ori nimic! Oare, se mai poate numi asta o negociere? 

 

In schimb, daca Nicusor Dan va pierde un proces si se va impotrivi punerii in executare a unei hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile, atunci calea evolutiei urbanistice a capitalei va sta in curajul unor judecatori de a opri inversunarea primarului impotriva dezvoltarii capitalei. Daca actualul edil sef va merge pe acelasi principiu ca si pana acum: ''legea in Bucuresti sunt eu'', niciun judecator nu cred ca va ezita in a-i demonstra ca ''nimeni nu e mai presus de lege''. 

Specialistii in urbanism vor sa-si faca meseria, dar legile sunt atat de proaste incat orice poate fi interpretat. Ce nu stiu ei sau nu accepta este ca Nicusor Dan este mai bine pregatit in chichitele urbanistice decat majoritatea arhitectilor si urbanistilor certificati, cu diplome si facultati. Mai mult decat atat, el stie legislatia din domeniu mult mai bine decat 90% dintre avocatii sau juristii specializati in domeniu. Din cauza legislatiei interpretabile, pot incepe oricand sute de noi procese, in viitorul apropiat.

 

Cine pierde, cine castiga?

Castiga (timp!) Nicusor Dan, pana cand PUG-ul va fi avizat asa cum vrea el.

Castiga avocatii care-i reprezinta pe reclamanti. Castiga statul din taxe, impozite, onorarii, etc.

Castiga toate primariile care apartin de Ilfov pentru ca "mafia" imobiliara s-a mutat deja acolo.

Pierde viitoarea Metropola Bucuresti, pentru ca orasul se extinde fara infrastructura dezvoltata, iar centrul capitalei va fi lasat in paragina inca cel putin 4-5 ani de zile, din lipsa de bani.

Pierd bucurestenii, pierd antreprenorii din lipsa de turisti si investitori. Numarul locuitorilor reali din capitala s-a redus considerabil in ultimii 4 ani, in detrimentul Ilfovului.

 

Exista riscul sa avem inca 4 ani pierduti pentru Bucuresti. Bucurie maxima pentru primarii din toate celelalte capitale din Europa de Est. Investitorii straini vor ocoli capitala Romaniei, dupa ce o parte din cei care erau pe aici s-au retras deja. Poate astfel, "expertii" din domeniul imobiliar vor intelege de ce avem printre cele mai mici preturi la case din Europa.

 

Dragos Dragoteanu

Certified International Property Specialist


 

 
ZF Digital Summit 2024