In ultimii ani, achizitia unei case noi e preferata uneia "sifonata"? Cu ce se deosebeste esential un imobil nou de unul vechi? De ce casele (mai) noi isi mentin valoarea si pe criza, iar cele vechi scad? Uite doua dileme care chinuie gandurile unor investitori imobiliari. Posibilele raspunsuri ar putea fi:
Apartamentele noi arata mai bine, sunt moderne, se adapteaza mai bine nevoilor locatarilor, au instalatiile sanitare, electrice si partile tehnice comune functionale. Chiar daca unele sunt facute la ieftineala, iau fata potentialilor cumparatori;
Un detaliu important! La unele complexuri rezidentiale exista niste regulamente, impuse de dezvoltatori, ce nu permit modificari exterioare care sa lezeze imaginea de ansamblu. Fiind semnate odata cu contractarea imobilului, ele sunt parte din "etica" proprietarilor si, in general, sunt respectate;
Facilitatile oferite intr-o dezvoltare imobiliara mare (sute de apartamente) confera un standard de locuire net superior imobilelor individuale, vechi, chiar daca acestea au o locatie (mai) centrala. Acest aspect este un reper care, uneori, face diferenta intre nou si vechi;
Odata ce un proprietar se muta intr-un imobil nou are grija sa respecte regulile stabilite de asociatia de bloc/ complex, astfel incat valoarea casei achizitionate sa creasca in timp. Intr-un bloc cu proprietari care locuiesc acolo de zeci de ani, a face o mica investitie comuna pare o utopie, imposibil de realizat;
Nimic nu se compara cu mirosul de nou, cu standardul unui produs nou, cu frumusetea unui imobil care este "cap-coada" nou. Stiu, e mai scump "noul", dar, in cele mai multe cazuri, merita. Daca e prea scump, in timp se ajusteaza pretul si se vinde pana la urma.
Programul "rabla" imobiliara ar putea fi o varianta complementara pentru multiplele programe "Prima casa". Cine ar putea incepe acest demers? Astazi vad doar doi "jucatori" puternici care ar putea deschide o noua pagina de istorie imobiliara:
statul, care poate muta, prin schimb, proprietarii care stau in imobile cu buline in case noi, construite din bani publici. De ce ar face acest lucru? In cele mai multe cazuri, acest gen de imobile sunt construite pe terenuri ultracentrale, a caror valoare este mai mare decat imobilul ”copt”, care sta sa cada.
dezvoltatorii mari, posesori de sute de apartamente nevandute, care pot initia un sistem de barter partial si diferenta in bani cu proprietarii de case vechi, dornici sa se mute intr-un imobil nou. Ce vor face cu cele preluate vechi? Sunt antreprenori, se descurca, va asigur!
Daca va intrebati de ce ar fi util un program "rabla" in domeniul imobiliar, va dau un singur reper: nimic nu este mai important pentru oameni decat siguranta vietii. Pe langa cea alimentara, medicala si materiala, exista si siguranta imobiliara. In cazul unui cutremur, succesul unui program "rabla" ar fi garantat. De ce oare "rabla" auto este la mare cautare? Multe case vechi vor fi in aceeasi situatie in maximum 10-20 de ani, care trec repede.
In cazul unui cutremur major, ”rabla” imobiliara va lua locul ”rablei” auto. Marea diferenta va fi urmatoarea: cand schimbi masina o conduci tot tu, daca iti doresti ”rabla” imobiliara s-ar putea sa nu mai apuci sa te muti in casa noua. Astazi, in opinia mea, numai in Bucuresti sunt cateva mii de "rable" imobiliare. In tara sunt cel putin cateva zeci de mii. Daca nu se face nimic, vom avea in viitor si recensamantul "rablelor" imobiliare. Plus o lista a fostilor proprietari.
Dragos Dragoteanu, Certified International Property Specialist