Opinii

Eşapament cu iz de cartofi prăjiţi

Eşapament cu iz de cartofi prăjiţi

Autor: Dorin Oancea

10.11.2014, 15:58 760

Undeva în centrul Bucureştiului, dar pe o străduţă mai retrasă, am fost martorul unei scene care poate părea ciudată: şoferul unei utilitare, care însoţea o echipă de muncitori, înşirase pe trotuar o grămadă de sticle de ulei pentru gătit şi le golea în rezervor. Am rămas interzis preţ de câteva momente.

Pe urmă mi-am dat seama ce se întâmpla: uleiul, amestecat cu ceva benzină sau petrol lampant, poate înlocui foarte bine motorina. Trăisem personal aşa ceva pe vremea lui Ceauşescu, când am plecat la drum lung cu un camion, dar cu jumătate din necesarul de carburant - deh, comunism, raţionalizare, plata datoriei externe. Undeva prin Cluj un butoi de ulei de transformator plus câţiva litri de gaz s-au transformat în carburantul necesar încheierii cu succes a delegaţiei. Este adevărat că au fost şi neajunsuri: maşina nu a mers cu mai mult de 60 la oră, iar dâra de fum negru pe care am lăsat-o în urmă, traversând Carpaţii, probabil a devenit vizibilă de pe Lună, la concurenţă cu Marele Zid. Dar am ajuns acasă!

Iată că - arc peste timp -, în plin capitalism victorios, şoferii au rămas aceiaşi, cu un plus de rafinament, la propriu: au trecut de la ulei de transformator la ulei pentru gătit. Iar eşapamentul nu mai scoate fumul acela puturos, eventual lasă un iz de cartofi prăjiţi!

Citiţi opinia integral pe www.businessmagazin.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO