Opinii

Fini sunt! De frica inflaţiei, BNR a început să strângă politica monetară, iar Roborul a reînceput să crească

Fini sunt! De frica inflaţiei, BNR a început să...

Autor: Cristian Hostiuc

26.08.2021, 11:56 4039

La începutul anului, spre surprinderea analiştilor economici, Banca Naţională a redus dobânda de referinţă de la 1,5% la 1,25%, cel mai redus nivel din istorie. Era un semnal că BNR vrea să susţină revenirea economică printr-un cost redus al finanţărilor. Dacă nu ar fi apărut scandalul cu liberalizarea total haotică a pieţei de energie pentru consumatorii casnici, Isărescu ar mai fi redus dobânda de referinţă de la 1,25% la 1%.

Problema este că această creştere a preţurilor la energie, total neprevăzută, plus creşterea preţurilor materiilor prime, plus o creştere a preţurilor la serviciile nealimentare, a adus o creştere a inflaţiei cu mult peste aşteptări.

De la 2,5%, ne-am trezit în câteva luni cu o inflaţie dublă, care a ajuns acum la 5% şi chiar peste.

Pentru a nu scăpa lucrurile de sub control, BNR a stopat scăderea dobânzilor şi chiar a început să strângă politica monetară, ceea ce a readus o creştere a dobânzilor la lei. De la 1,5%, ROBOR a ajuns la 1,6%, iar analiştii prognozează un nivel de 2%, exact cât a fost la începutul anului.

Citiţi articolul integral pe Aleph News. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO