Opinii

Fini sunt! Inflaţia versus creşterea salariilor

Fini sunt! Inflaţia versus creşterea salariilor

Autor: Cristian Hostiuc

15.12.2021, 23:35 276

În noiembrie 2021 faţă de noiembrie 2020, inflaţia a fost de 7,8%, faţă de 7,94% cât a fost în octombrie, faţă de octombrie anul trecut. Nu este o scădere prea mare, dar este bună şi asta. Dacă ne uităm la salarii, în octombrie 2021 faţă de octombrie 2020, conform ultimelor date disponibile, salariul mediu a crescut cu 6%, sub inflaţie. Aici discutăm despre o medie statistică pentru că pe sectoare putem avea creşteri mai mari sau mai mici decât media.

Din 2011 încoace, România a avut an de an creşteri salariale care au fost peste inflaţie, şi peste creşterea cursului valutar leu/euro, ceea ce în final a contribuit la creşterea puterii de cumpărare. Salariul minim a avut o creştere de 150%, iar salariul mediu s-a dublat. 2020 este primul an când creşterea salarială medie nu mai acoperă creşterea inflaţiei, iar această situaţie se va menţine şi anul viitor pentru salariul mediu statistic.

Citiţi articolul integral pe www.alephnews.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO