Opinii

Fiscalitatea care aduce performanta

12.04.2006, 00:00 11

Daca tot este in curs un proces de restructurare a fiscalitatii, bine ar fi daca s-ar tine seama de preceptele moderne in materie de filosofie bugetara. Pentru ca, in actuala structura a fiscalitatii, supravietuiesc destule mentalitati invechite, fara nici o legatura cu economia de piata.

O reforma fiscala profunda, care sa stimuleze afacerile si munca performanta, a devenit inevitabila. Mai intai, fiindca au fost in buna masura depasite marile momente de criza. Apoi, pentru ca economia romaneasca are nevoie de actiuni in forta, prin care sa fie blocate motoarele neperformante si, in acelasi timp, sa fie puse in functiune toate motoarele performante.

O noua filosofie fiscala, care sa domine codul aflat in pregatire, ar impinge lucrurile catre un raport normal intre venituri si munca. Ar fi de fapt un pas decisiv catre legarea veniturilor de competitivitate. Tinta imposibil de atins fara o reforma a sistemului de stimulente.

Dar am putea spera, astazi, sa avem in Romania o noua politica a stimulentelor fara o reforma a fiscalitatii? Nicidecum. Nevoia de stimulente fiscale este o cerinta obiectiva.

In prezent, daca in privinta cheltuielilor bugetare sunt probleme grele, in ceea ce priveste incasarile bugetare au aparut probleme irezolvabile. Nu de azi de ieri, ci de ani de zile, Romania se confrunta cu dificultati majore in incasarea veniturilor. Si daca, la capitolul venituri, nu se vor aduna sumele scontate, nu vor putea fi efectuate cofinantarile la proiectele cerute de Uniunea Europeana. In acelasi timp, intreprinderile corecte vor continua sa se planga de o fiscalitate nedreapta, care incearca sa ia de la cei ce platesc si ce se pierde de la cei ce nu platesc.

Poate ca e firesc sa se taxeze tot ce misca, incepand cu autoturismele; si tot ce sta - de la terenuri la cladiri. Plus viciile. Grav este insa faptul ca impozitele si taxele au ramas cu un singur rol major, acela de aduna bani in "casieria centrala" a statului. In schimb, contributia lor la cresterea eficientei muncii si a competitivitatii productiei nationale ramane extrem de redusa.

Reformele fiscale de pana acum, desi au fost racordate la multe dintre conceptele proprii economiei de piata, intr-un efort vizibil de modernizare a fiscalitatii, n-au mers insa pana la capat. Din acest motiv, intreprinderile sunt inca descurajate sa remunereze corespunzator competenta, initiativa si creativitatea. Sau, mai rau, sunt impinse sa caute refugii in munca la negru. Unde s-a ajuns? La cel mai nedorit rezultat:

n-au venit nici destui bani la buget, nici economia nu a fost incurajata.

In aceasta materie nu-i nimic de inventat. Cand consumul e impovarat cu taxe si suprataxe, munca si indeosebi performanta in munca au nevoie de o relaxare a fiscalitatii.

Relaxarea fiscala in materie de venituri ucide o buna parte a evaziunii fiscale. Totodata, apar noi locuri de munca si e stimulata munca de calitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO