Opinii

Florian Libocor, BRD: Populismul este considerat a fi o soluţie win-win în relaţia cu alegătorii

Florian Libocor, BRD SocGen

Florian Libocor, BRD SocGen

Autor: Florian Libocor

14.04.2016, 00:05 568
„Menţinem rata de creştere reală a PIB la 3,9% pentru anul 2016, uşor sub prognoza mai optimistă a FMI (4,2%). 2016 este un an delicat atât din punctul de vedere al mediului intern, cât şi al celui extern. Factorii interni de fragilitate (şi risc implicit) sunt de natură economică (întoarcerea la consum şi slăbirea poziţiei externe care ajunsese foarte aproape de echilibru), de natură politică (eforturi mari ale partidelor de recâştigare a identităţii şi încrederii populaţiei, eforturi care implică şi riscuri de derapaj) şi de natură legislativă (abateri majore de la normele şi principiile naţionale şi internaţionale ale construcţiei legislative, cu riscurile majore aferente). Factorii externi sunt de natură geopolitică (criza refugiaţiilor, starea latentă a conflictului din Ucraina) şi economică (întârzierea revenirii economice sustenabile în UE, polarizarea economiilor europene şi referendumul Brexit din iunie care va avea efect de accelerator). Demersul privind adoptarea legii privind darea în plată transmite semnale multiple. Astfel, pe lângă forma şi conţinutul echivoce ale legii, care vor genera efecte în consecinţă, adoptarea ei cu o majoritate absolută scoate în evidenţă câteva caracteristici ale mediului politic şi anume:

- reformarea marginală a mediului politic,

- partidele sunt în căutarea identităţii,

- populismul este considerat a fi o soluţie win-win în relaţia cu alegătorii, ceea ce este profund greşit,

- cristalizarea mediului politic în sine este insuficientă,

- opoziţia constructivă pare inexistentă.

În atare condiţii, ceea ce se cristalizează accelerat este probabilitatea apariţiei unei construcţii politice monobloc (alianţă, convenţie, uniune etc.) care va controla confortabil atât Legislativul, cât şi Executivul în următorul mandat. Dacă acest scenariu se va materializa, ideea de opoziţie politică dispare şi odată cu ea şi ideea de dezbatere politică eficientă, raţionament obiectiv şi transparenţă. Din punctul meu de vedere, un astfel de scenariu nu aduce decât beneficii marginale, periferice pentru economie şi comunitate şi nu trebuie încurajat!“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO