Opinii

Florin Pogonaru: De ce vreau sa fiu optimist pentru 2008

07.01.2008, 18:31 17

Ca om de afaceri, motivatia este evidenta: pentru a nu-mi diminua singur, nejustificat, valoarea activelor pe care le detin si a nu contribui la erodarea trendului de crestere economica.
Oamenii de afaceri stiu mai bine ca oricine ca perceptiile pot crea realitati. In cazul nostru, dezamagirile constante create indeosebi de factorul politic s-au propagat sub forma de asteptari negative privind performantele Romaniei pe toate planurile, inclusiv pe cel economic.
Acest lucru a fost preluat de analisti romani si straini, intr-un context de exacerbare a pesimismului dat de criza creditului imobiliar din SUA.
Mai mult chiar, unele banci de investitii straine au inceput sa faca speculatii short pe active financiare cu expunere pe Romania, mizand pe faptul ca politicul va alimenta in continuare asteptarile pesimiste. Si pana in prezent au avut dreptate.
ZF este primul care a semnalat speculatiile short care au inceput sa se faca jucandu-se pe traducerea in research negativ a informatiilor privind Romania, urmata de recomandari "sell" ale unor banci de investitii privind active cu expunere in investitii romanesti. The Economist, in numarul de Craciun, facea si el referire la tendinta unor banci de investitii de a specula utilizand research-ul sau consultanta in house sau a unor institutii inrudite.
Daca 2006 si 2007 au fost anii in care speculatiile de tip "carry trade" (leul s-a intarit mentinand dobanzi ridicate) au afectat masiv exportatorii, 2008 poate sa fie anul in care speculatiile short pe active financiare cu expunere pe Romania risca sa afecteze valoarea bunurilor detinute de intreaga comunitate de afaceri.
Cum speculatiile short se bazeaza pe vanzarea unor active (pe care eventual nu le detii) anticipand scaderea valorii lor, existenta unui context de asteptari pesimiste favorizeaza astfel de speculatii.
Asa ca: daca pana acum pesimismul nejustificat nu ne costa, ba chiar era de bonton, de cand cu liberalizarea contului de capital, trebuie sa fim atenti: incepe sa coste cam scump!
Pesimismul este nejustificat atat timp cat economia romaneasca este raportata la modelul unei economii ideale si nu la contextul economic global si regional. De asemenea, este greu de imaginat crestere economica fara a accepta ca, in mod natural, nevoile de finantare genereaza deficite. Acestea nu reprezinta un factor de risc in sine, ci numai in masura in care devin excesive. Si in sfarsit, pesimismul este generat in mod nejustificat de lipsa de evenimente economice previzibile, exceptionale: vom avea inca un an plictisitor cu crestere economica de 5-6 %.
Nu sunt de asteptat investitii straine directe la niveluri exceptionale ca in anii trecuti, dar se vor inregistra majorari de capital (eventual prin convertirea in equity a imprumuturilor facute de societatile-mama catre filialele din Romania). Absortia fondurilor structurale, indeosebi vizand dezvoltarea agriculturii, va fi inca de nivel mediocru, dar se vor inregistra pozitionari, indeosebi ale unor firme si institutii financiare straine specializate, pentru accesarea lor in anii urmatori. Asteptarile pozitive se vor extinde si asupra agriculturii intr-un context in care se si asteapta un an agricol mai bun. Ritmul cresterii deficitului de cont curent este in scadere simultan cu imbunatatirea structurii acestuia. Deficitul bugetar se va majora, dar in contextul in care investitiile devin motorul cresterii.
Toate acestea reflecta o economie intr-un proces normal de crestere cu factori de risc legati indeosebi de criza acuta de forta de munca, de lipsa de infrastructura si de masuri pentru cresterea eficientei energetice.
In plus, suntem intr-un an electoral si intr-un context in care vocea patronatelor nu se aude, iar agenda politica este desprinsa de cea economica.
Cred ca acestea ar putea fi temele unei dezbateri realiste despre perspectivele optimiste sau pesimiste pentru 2008 si ar fi mai de substanta decat "pesimismul de bonton".

Florin Pogonaru este presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO