• Leu / EUR4.8068
  • Leu / GBP5.6544
  • Leu / USD4.3926
Opinii

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR: În loc de atitudine pro-business, reacţii de Robin Hood neinspirat

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR: În loc de atitudine pro-business, reacţii de Robin Hood neinspirat

Autor: Florin Pogonaru

08.01.2017, 15:03 610

Urmare adoptării de către guvern, în sedinţa de vineri a unor măsuri privind “relaxarea fiscală, măsuri sociale şi creşterea salariului minim”, în weekend-ul care a urmat am primit un val de reacţii din partea oamenilor de afaceri.

Voi cita citeva dintre ele, cu sublinierea ca acestea nu au vizat orientarea politica a partidului de guvernamant, de cele mai multe ori ele venind din partea unor simpatizanti de stanga:

“Pur si simplu forteaza intreprinderile romanesti sa isi taie din investitii pentru  a nu pierde cei mai performanti oameni, deci le diminueaza capacitatea de  crestere, descurajeaza multinationalele prin masuri arbitrar luate cu aplicare peste noapte iar intreprinderile mici sunt fortate(pentru ca nu au de unde sa scoata aceste costuri) sa intre in zona gri si sa blesteme locul in care fac business”

“Astazi am asistat la cel putin doua lovituri date intreprinderilor: una care afecteaza industria de IT (IT ul are o parte insemnata din cei 36.000 de angajati cu salarii mai mari de cinci ori decit salariu mediu) prin eliminare CAS/CASS; a doua prin faptul ca astazi, cu zero dezbatere (a fost create doar o aparenta de dezbatere) se ia o masura de crestere a costurilor salariale cu efect de la 1 februarie; adio predictibilitate in mediul de afaceri; masurile care te pot afecta negativ pot fi luate peste noapte.”

“Guvernul are impresia ca sectorul privat functioneaza ca la stat: guvernul sau parlamentul creste/scade salariu â salariu creste/scade. In piata libera NU e asa; piata determina salariile in cea mai mare parte; deci presiunea va fi pe intreprinderi sa gaseasca o sursa de bani(ceeace va reduce capacitatea de investitii ,daca ai de unde) pentru a mentine salariul net; daca nu poti gasi peste noapte aceste resurse(sa le tai din alta parte) oamenii pleaca in strainatate  sau la intreprinderile unde pot obtine aceste neturi.”

“…si aici e vorba de cei mai buni oameni din industrie: in piata libera, salariile cele mai mari le au cei mai buni specialisti. Si acum gandeste-te: in conditiile in care e criza de specialisti in Romania si peste tot in lume,cine crezi ca va iesi mai rau din aplicarea acestei masuri de eliminare a plafoanelor: intreprinzatorii romani sau multinationalele? Intreprinderile mari sau intreprinderile mici?”

“Nu cred ca putem accepta fara reactie schimbarile de azi pe maine… 1,6 milioane salarii minime, industrii intregi merg pe el(horeca de exemplu). Ambele masuri (eliminarea CAS/CASS sicresterea salariului minim) luate de azi pe maine, e total inacceptabil.”

“Inteleg ca logica masurii este sa se reechilibreze repartizarea venitului nou creat in Romania intre munca si capital de la 40/60% la 60/40% cit e in Europa. Si scopul final e corect.

Problema e ca prin aceste masuri noi ii consideram pe cei care primesc de la cca1900 euro in mana (netul care revine pentru cinci salarii medii brute ) ca fiind bogatii de la care trebuie sa luam si sa dam la saraci. Cum se impaca acest lucru cu dezvoltarea clasei mijlocii? Cred ca si Robin Hood era mai pro business. Se uita de doua ori de la cine ia ca sa nu omoare gastele cu oua de aur”

Comentariile sunt de prisos.

Perioada urmatoare va arata daca modul in care au fost luate astfel de masuri de mare impact pentru mediul de afaceri a fost un accident sau nu.

Va fi mult mai greu actualului guvern sa arate ca e probusiness. Deocamdata si-a proiectat o imagine de Robin Hood neinspirat, cel putin prin faptul ca si-a ales tinte gresite, sau ca nu a corelat masurile in asa fel incat cel putin sa neutralizeze impactul asupra unor industrii despre care declara ca trebuie sprijinite (dar pe care a inceput prin a le lovi).

Florin Pogonaru –Presedinte AOAR si Presedinte al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei

Comentariile din prezentul articol nu implica in nicun fel asociatiile sau institutiile cu care autorul este asociat

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8068
Diferență: -0,0125
Ieri: 4.8074
Azi: 4.3926
Diferență: -0,5884
Ieri: 4.4186
Azi: 5.6544
Diferență: -1,0881
Ieri: 5.7166
Azi: 4.5223
Diferență: -0,1964
Ieri: 4.5312