Opinii

Găselniţa din programul Start-Up Nation: cum obţii brevet de invenţie pentru o covrigărie?

Comentariu Florentina Niţu, ZF

Găselniţa din programul Start-Up Nation: cum obţii...

Autor: Florentina Niţu

13.04.2022, 18:50 793

Brevetul de invenţie este o nouă găselniţă identificată de autorităţi care îi „premiază” cu puncte în plus pe aplicanţii din noua ediţie a programului Start-up Nation în cazul în care au un brevet de inveţie. Ce brevetezi la o brutărie sau la o covrigărie?! La un restaurant? O cafenea? Şi sunt sute de astfel de proiecte pornite cu fonduri obţinute prin Start-up Nation la ediţiile anterioare, din cele 14.000 de proiecte finanţate de stat cu până la 200.000 de lei per afacere.

Şi cât timp îţi ia să obţii un astfel de brevet? Între 2 ani şi până la 4 – 5 ani, conform datelor de pe site-ul Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi obţinerea unui brevet de invenţie costă 4.118 lei sau 1.115 euro, însă preţurile pot varia în funcţie de complexitatea acestuia şi timpul în care este obţinut. Consultanţii în accesarea acestor fonduri spun că pentru obţinerea unui brevet costurile ajung şi la 10.000 de euro şi menţionează că acum mulţi dintre viitorii afacerişti caută idei de brevete sau îşi doresc să cumpere brevete. Astfel, unde este încurajarea antreprenoriatului, simplificarea procedurilor când micul antreprenor este „provocat” pentru 10 puncte în plus să vină cu un brevet?

În plus, faţă de ediţia din 2018, când erau promişi bani pentru 10.000 de start-up-uri, dacă se aloca suma maximă de 200.000 de lei (bugetul total anual fiind de 2 miliarde de lei), acum vor fi finanţate între 3.000 şi 3.500 de IMM-uri cu până la 200.000 de lei prin noua ediţie a programului Start-Up Nation, a spus Cristina Iţcuş, managing partner, CBS Customs Business Solutions în cadrul unei emisiuni ZF Live. Făcând un calcul, bugetul total de acum este de 500-600 de milioane de lei, de patru ori mai mic decât bugetul anul promis la iniţierea programului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO