Opinii

Generalul care se ascunde

Generalul care se ascunde

Autor: Andrei Luca POPESCU

23.10.2015, 14:36 759
Întâiul general al ţării, profesorul doctor Gabriel Oprea, se ascunde din nou în spatele trupelor sale. Nu iese în faţă când situaţia împroaşcă. E felul său de om politic, nu de general de armată, de a face „damage control”. Nu pot să-l condamn: românii uită repede, sunt ca peştişorii de acvariu, le-ai stins lumina şi viaţa începe din nou, de la zero, a doua zi. Gabriel Oprea e general doar la pomeni cu pensii, maşini, sporuri salariale, la paranghelii ceremonioase sau la oboseli prăfuite şi academice. Atunci da, stă în faţa trupelor cu pieptul în faţă şi bărbia sus. Când îi moare un om din escortă, nu.
 
Aşa a făcut Oprea şi atunci când a fost acuzat că şi-a plagiat doctoratul, şi atunci când a fost acuzat că a coordonat o întreagă reţea de plagiatori. A tăcut, a stat la cutie şi valul a trecut. Numai că acum, nu a fost violată calitatea cercetării doctorale sau ideea de lucrare ştiinţifică, ci a murit un om. Un trupet, la fel ca restul celorlalţi zeci de mii de poliţişti în spatele cărora se ascunde acum Generalul. Dacă nu publicul, atunci măcar ei merită nişte explicaţii pentru pierderea inutilă a acestei vieţi.

Poliţistul Bogdan Gigină şi-a găsit sfârşitul la 28 de ani, într-o seară ploioasă şi rece de marţi, pe fundul unei gropi neastupate a Distrigaz. A luptat, la ordinul superiorilor săi, ca să ţină liber drumul coloanei oficiale a Generalului şi să-l apere de mujicii care s-ar fi trezit să-i iasă în cale pe străzile Bucureştiului. Ceva cam neeroic. Adevărul e că nici nu avea rost să iasă marele om de stat să explice câteva chestii simple:

1. Ce nevoie avea de coloană oficială şi cum justifică urgenţa deplasării sale (numai aşa se poate încadra în prevederile legii care spune că de coloană oficială beneficiază demnitari printre care el nu se numără)?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO