Opinii

Grecia va fi salvată prin faliment. Al unor bănci sau al unui mod de viaţă

Grecia va fi salvată prin faliment. Al unor bănci sau al unui mod de viaţă

Autor: Victor Rotariu

11.01.2012, 14:10 1654

Grecia va fi salvată. Rămâne de văzut când şi dacă acest lucru se va întâmpla prin falimentul unor bănci sau prin reducerea drastică a nivelului de trai al poporului elen.

Miza la nivelul UE nu este însă Grecia, ci, ca aproape în totdeauna, costul final, răspunsul la următoarea întrebare a investitorilor: "Ce este mai scump? Să fie dată afară sau să fie păstrată în zona euro?"

Cum salvezi un stat scăzându-i datoria publică de la 160% la 120% din PIB într-un moment în care vrea să ajungă la un deficit de 5,4% de la 9% din PIB, cu o recesiune de 2,8% din PIB în fundal?

Faptul că va plăti mai puţin pe dobânzi, care urcă până la circa 35% pe an la împrumuturile pe 10 ani, este deja inclus în această ţintă de deficit, la fel ca şi creşterea impresionantă a veniturilor. Mai mult decât atât, pe de o parte îi reduci datoria, pe de alta îi sugrumi şi mai mult economia cu măsuri de austeritate. Pe aceste cifre însănătoşirea nu se vede la orizontul următorilor 5-10 ani iar piaţa nu poate aştepta atât.

Miza nu este însă Grecia, ci banii băncilor şi banii investiţi de BCE şi FMI. Citiţi mai multe pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO