Opinii

Greul economiei este dus de muncitorii din fabrici

Opinii primite la redacţie

Greul economiei este dus de muncitorii din fabrici

Autor: Dragos Damian

13.08.2019, 13:49 1329

In avalansa de informatii despre digitalizare, automatizare, tehnologizare; in imnurile care se inchina IT-ului, unicornurilor, start-up-urilor, bitcoin-ului, industriilor creative, festivalurilor verii; in freamatul economiei care duduie din consum din importuri; in complexitatea superprofesiilor viitorului gen data-miner,  cloud computing expert, cyber security officer, mindfulness coacher; in era celor 5 job-uri care nu existau acum 10 ani, blogger, coordinator de servicii funerare ecologice, strateg de retele sociale, user experience analyst, redesigner de interior.

Imi fac datoria de constiinta sa aduc lumea cu picioarele pe pamant si sa amintesc ca greul economiei este dus de muncitorii din fabrici si ca se cuvine a fi macar o data amintiti pentru valoarea adaugata cu care contribuie in societate – inclusiv daca vreti pentru cresterea economica de anul asta. Ei se scoala la 5 dimineata si lucreaza in schimburi. Ei se imbraca in salopete si opereaza echipamente din ce in ce mai sofisticate. Ei sunt baza industriei de automotive, alimentare, imbracaminte, constructii, si a tuturor celorlalte care sunt varfurile de lance ale exporturilor. Ei sunt categoria de eroi necunoscuti, lipsiti de PR, despre care se vorbeste putin si nu suficient de laudativ, pe cat ar merita.

Nu stiu daca toti muncitorii din fabrici au primit 15% in plus la solda anul asta sau daca tuturor le-au crescut salariile cu 23% an/an. Stiu sigur insa ca duc greul economiei si o vor face si in 100 de ani de acum incolo, oricata robotizare, singularitate si Skynet o sa vedem vedem pana in 2050.

Cine a calcat vreodata intr-o fabrica va fi de acord cu mine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO