Opinii

„Guvern de tehnocraţi” cu fostul şef al „Ministerului Propagandei” în guvernul Năstase pe post de pilot al dezvoltării României

„Guvern de tehnocraţi” cu fostul şef al...

Autor: Iulian Anghel

15.11.2015, 16:56 5432

Cine crede că Dumnezeu se plimbă liber prin oraş fără să-i plătească Dracului taxă de protecţie rămâne un romantic. Pe urmele lui Dumnezeu am aflat şi noi toţi supuşii lui că „trebuie să te faci frate cu Dracu până treci puntea” şi am mai aflat-o odată azi, aşa ca să ţinem minte.

Există în viitorul guvern o reprezentare a partidelor, e adevărat mai puţin vizibilă la suprafaţă, combinată cu „filieră bruxelleză” apropiat viitorului premier, aşa ca să se asorteze cu batista lui de „tehnocrat”.

În orice caz, ambii viitori vicepemieri - Vasile Dâncu şi Costin Borc - au avut legături cu partidele; sigur, în doze foarte diferite.

De săptămâna viitoare, de dezoltarea României se va ocupa, pentru un an, „un mare tehnocrat” în persoana lui Vasile Dâncu. El va fi ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, minister care gestioneză fonduri de 6,7 miliarde de euro bani UE, în exerciţiul financiar 2014 – 2020. A fost senator PSD şi ministru în guvernul Năstase la „Ministerul Informaţiilor Publice”, numit la vremea respectivă „Ministerul Propagandei” pentru că exact cu asta se ocupa. Era un fel de „Minister al Adevărului”, din romanul 1984 a lui Orwell. S-a lipit apoi de Geoană pe care l-a împins la putere şi este în acest moment intimul lui Liviu Dragnea dar şi ideolog neuns al partidului. În rest, Dâncu este sociolog, profesor universitar, conducător de doctorate, este un nume în piaţa publică, dar nicidecum „tehnocrat”, cum şi alţii din viitorul guvern nu sunt „tehnocraţi”.

Marius Bostan, de la comunicaţii, a fost apropiat de PNŢCD ca şi, pentru o vreme, Costin Borc ministru al economiei (fost consilier al premierului PNŢCD Radu Vasile), oameni care s-au împlinit apoi în business, primul conducând o companie, VMB Parteners care a intermediat primele obligaţiuni municipale (cu ce rezultat pentru municipalităţi este o altă discuţie), cel de-al doilea ajungând şeful multinaţionalei Lafarge Romania, o poziţie de invidiat şi o împlinire pentru orice om de business.

Lazăr Comănescu viitorul ministru de externe (pentru a doua oară) este diplomat de carieră, dar vine în acestă postură din poziţia de consilier al lui Klaus Iohannis – se putea ca preşedintele să nu aibă şi el „reprezentant” în guvern?

Un alt viitor ministru Adrian Curaj, propus pentru portofoliul educaţiei, a fost consilier al premierului CălinPopescu – Tăriceanu.

Găsim în guvernul Cioloş şi “filiera bruxelleză”.

Ministrul finanţelor Anca Dana Drag Paliu vine pe această poziţie de la Direcţia Generală de Economie a Comisiei Europene, după ce a lucrat peste 10 ani la Biroul FMI de la Bucureşti. Înainte de asta a lucrat la BNR. Va foarte interesant de văzut, prin urmare, cum se va poziţiona faţă de scăderea taxelor.

Mihnea Motoc, ministrul apărării este diplomat de carieră şi a fost trimis de Iohannis ambasador la Londra de puţină vreme, după ce a fost pentru mulţi ani ambasador la UE.

Achim Irimescu, la agricultură, vine de la Reprezentanţa României pe lângă UE - lucrează de aproape 20 de ani la Bruxelles (a fost şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii în 2012, când Cioloş era titular al ministerului).

Şi Aura Răducu, viitorul ministru al fondurilor europene are legături strânse cu Bruxellesul, este, actualmente,expert în finanţări europene la BERD şi a lucrat înainte la DG Regio.

Prin urmare, avem un guvern pestriţ, cu unii oameni apropiaţi de partide, cu alţii care au avut legături cu partidele dar şi-au găsit succesul în mediul privat, cu specialişti care nu au avut de-a face cu administraţia internă până acum sau cu alţii care au experimentat ambele situaţii – birocraţia autohtonă şi pe cea europeană.

”Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi experienţă sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management”, a spus premierul desemnat, la prezentarea echipei.

Cât despre prezenţa lui Vasile Dâncu în echipa guvernamentală, el a susţinut: L-am ales pe pentru că are "experienţă profesională şi viziune", nu pentru calitatea acestuia de fost membru PSD.

Nu-l credem, dar, dacă acesta a fost preţul pentru a trece guvernul de votul parlamentar, atunci este riscul premierului.

Un lucru nu poate spune însă prim-ministrul desemnat: că are guvern de tehnocraţi. Restul rămâne de demonstrat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO