Opinii

Hai că v-a rezolvat dl Dragnea, dragi economişti. O să aveţi deficitul pe care îl vreţi şi impozitele pe care le meritaţi

Hai că v-a rezolvat dl Dragnea, dragi economişti. O să...

Autor: Iulian Anghel

27.08.2015, 15:56 9670

S-a reformat până a crăpat. Toate impozitele contestate – taxa pe stâlp, acciza de 7 eurocenţi la carburant, taxa de 16% la dividende - rămân în Codul fiscal şi în 2016.

Că, de!, factorul politic este responsabil şi ascultă de opiniile economiştilor României care susţin că nu trebuie să forţăm deficitul bugetar şi nici consumul şi nici creşterea economică, că, nu-i aşa?, orice creştere economică peste nivelul de dobândă dă într-o bulă şi apoi cine ştie, să nu ne ia Ucigă-l toaca pe toţi.

Credeţi că aţi făcut vreo brânză? Veţi acoperi din taxele voastre, cele pe le-aţi contestat atât de vehement în trecut, iresponsabilităţile guvernului. Ce credeţi că aştepta guvernul? Ca voi să spuneţi nu! Mai cereţi de acum vreo eliminare sau micşorare de taxă şi o să primiţi un răspuns bun: pai, noi am vrut, dar dacă voi..

Voi aţi vrut taxe mari.

Aţi contestat reducerile fiscale pe motiv că economia nu poate fi stimulată doar prin consum dincolo de potenţialul ei. Corect. Şi că este bine să fie stimulată prin investiţii. Corect.

Dar iată ce-aţi obţinut. Nu, eventual, o temperare de consum prin scăderea taxelor indirecte, ci o clară reducere a investiţiilor viitoare prin taxele pe care le veţi plăti în continuare. Bani cu care puteaţi să faceţi investiţii, dar cu care guvernul se va lăfăi în campania electorală - banii voşrti, adică. Că la reluarea investiţiilor de către stat nu cred că vă puteţi aştepta. Şi iată de ce:

Excedentul bugetului consolidat, la şapte luni an/an, este de 1% din PIB – cel mai mare din ultimii 8 ani. Dar cu 0,7% din PIB cheltuieli de capital, acestea sunt la minimul ultimilor 10 ani. Din excedent se vor face majorările salariale şi va fi acoperit golul din reducerea TVA. Deci va fi stimulat consumul.

În privinţa cheltuielilor totale pentru investiţii ale statului, care includ cheltuielile de capital precum şi pe cele din fonduri UE, ele au fost, la şapte luni de 12,5 miliarde de lei (1,8% din PIB). Dar ar fi trebui să fie de cel puţin 22 de miliarde de lei.

Pentru că legea bugetului prevede cheltuieli de investiţii totale în 2015 de 44,8 mld. lei, cu 8,7 mld. lei mai mari ca în 2014 (o creştere de peste 20%). Aşadar, investiţiile totale ale statului, la şapte luni, sunt la sub 50% din cele programate. De la statul ăsta aşteptaţi voi investiţii?

Haide să vedem cine a făcut investiţiile în economie în ultimul an şi cum au evoluat ele. Investiţiile în economie au scăzut în 2014, pe tot anul, cu 3%. Dar au crescut în T4 cu 3% şi cu 8,5% în T1 2015. De ce? Pentru că s-a eliminat impozitul pe o parte a profitului reinvestit. Şi, posibil, că s-a redus CAS. În anul în care a fost introdusă taxa pe stâlp, în 2013, investiţiile în economie au scăzut cu 9%, cea mai dramatică scădere de la anul de groază 2009 încoace. De ce? Ghici ciupercă ce-i!

Nu era firesc ca, de vreme ce ştim că nu ne putem baza pe stat pentru investiţii, să mizăm pe mediul privat? Dar cum? Cum să facă mediul privat investiţii? Păi eliminând , prin bunăvoinţa guvernului, taxa pe stâlp, acciza suplimentară de 7 eurocenţi cu care nu s-a construit niciun centimetru de autostradă, sau scăzând impozitul pe dividend.

Dar, nu. Toată lumea a luat deficitul în braţe. Iar Liviu Dragnea este fericit. La barza chioară îi face Dumnezeu cuib.

Ne vom menţine în ţinta de deficit de 2% în 2016, susţine Dragnea.

Pe banii cui? Pe banii voştri cei are plătiţi taxa pe tâlp, dar aţi fost mai îngrijoraţi de deficit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO