Opinii

Hainele cele vechi ale Împărătesei Dăncilă

Hainele cele vechi ale Împărătesei Dăncilă

Autor: Iulian Anghel

26.07.2018, 17:57 2061

Execuţia bugetului general consolidat, la 6 luni, contrazice grav blianţul triumfalist al premierului. În primele 6 luni din an, bugetul a cheltuit mai mult decât a câştigat cu 15 miliarde de lei (1,6% din PIB), aşadar salariile la stat cresc pe seama împrumuturilor, nu a performanţelor Guvernului.

Îmbujorată şi înzorzonată, premierul Dăncilă ne prezenta, în urmă cu câteva zile, un tablou al economiei duduind de bucurie: venituri în plus la buget, plus 12%, lefuri mâncate cu polonicul, investiţii fără număr.

Atât i s-a turnat în urechi mângâieri, încât ”Împărăteasa” chiar a crezut că a primit, odată cu şefia Guvernului, haine noi.

Nu a trecut o săptămână şi totul s-a prăbuşit. Veniturile statului au crescut cu 12,6%, aşa cum indică execuţia bugetară, dar nu pentru că economia duduie, ci pentru că Finanţele au amestecat subvenţiile agricole cu veniturile din taxe. Dacă s-ar scădea cele cinci miliarde de lei subvenţii, din veniturile consolidate, la şase luni, creşterea ar fi de doar 4,2%.

Cifra reală pe care Viorica Dăncilă nu a prezentat-o este o scădere, la şase luni, a veniturilor fiscale cu 0,1%.

Să ai o creştere a veniturilor cu doar 4,2%, la şase luni, şi creşteri de 19% la cheltuieli, asta nu este un lucru bun. Şi se vede în deficite. Deficitul bugetar a ajuns, la şase luni, la 15 miliarde de lei. Niciodată nu s-a mai întâmplat, în ultimii ani, ca deficitul bugetar să fie atât de mare în primul semestru. Iar cheltuielile continuă să crească. În iunie, faţă de iunie trecut, salariile la stat au crescut cu 34%, iar cheltuielile sociale cu 30,7%.

Vestea proastă pentru Guvern este că va trebui să facă o rectificare negativă şi nu una pozitivă, cum se laudă Finanţele. Va trebui, prin urmare, să taie zdravăn din cheltuieli - cel mai probabil de la investiţii. Dacă nu, va trebui să depăşească deficitul bugetar de 3% din PIB, cum s-a angajat Guvernul în relaţia cu UE.

Triumfalismul Guvernului este apă chioară.

Nu va trece mult şi Împărăteasa se va întoarce la hainele ei cele vechi. În orice caz, mai bine cu haine ponosite, decât fără haine, ca în poveste, şi acoperită de râsul tuturor, pe deasupra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO