Opinii

Ilinca von Derenthall, Fondul Proprietatea: De ce listarea Hidroelectrica ar trebui să fie un obiectiv de interes naţional

Opinie

Ilinca von Derenthall, Fondul Proprietatea: De ce...
11.01.2022, 10:37 3007

 

Instabilitatea politică a fost subiectul principal dezbătut de presă în ultima parte a anului trecut şi astfel s-a ratat o nouă şansă de a aduce în prim plan un subiect care reprezintă o mare oportunitate şi care ar aduce prosperitate în întreaga economie: listarea Hidroelectrica. Ar fi păcat să pierdem din vedere acest lucru, mai ales că piaţa de capital din România are un potenţial enorm de creştere, în comparaţie cu pieţele europene şi chiar cu cele de la nivel mondial. După schimbările de la nivelul Guvernului, credem că urmează o perioadă de consens politic şi sperăm că factorii de decizie responsabili să ia măsuri definitive care să permită creşterea şi dezvoltarea în continuare a pieţei locale de capital.

Ştiţi ce au în comun companii precum Deutsche Telekom, Verbund, E.ON, Frankfurt Airport Fraport AG? Toate acestea sunt companii listate care plătesc miliarde de euro anual în impozite şi taxe către statele în care sunt înregistrate şi în care angajează sute de mii de oameni. Aceste companii erau deţinute integral de stat şi au trecut prin procese de listare cu impact major. De exemplu, Deutsche Telekom a iniţiat investiţiile in acţiuni pentru persoanele fizice, devenind listarea cu cel mai mare impact pe piaţa germana de capital la mijlocul anilor ’90. Tranzacţia  deţine în continuare recordul pentru cea mai mare listare din Germania şi a alimentat bugetul statului cu 13 miliarde de euro – o sumă uriaşă la momentul exitului parţial al statului german, în 19 iunie 2000.

Acestea sunt companii în care au fost implementate cerinţele de listare şi regulile de guvernanţă corporativă, conducerea răspunde în faţa acţionarilor, iar acţionarii minoritari sunt împuterniciţi să participe activ la procesul decizional, revizuind rapoarte periodice şi punând întrebări consiliului de administraţie şi conducerii. Toate acestea se întâmplă datorită transparenţei crescute şi a răspunderii care vine odată listarea acestor companii pe bursă.

În 2020, România a adoptat Legea nr.173 la izbucnirea pandemiei în efortul de a oferi măsuri de siguranţă pentru a menţine economia naţională suverană. Legea interzice vânzarea acţiunilor deţinute de stat în companii naţionale, bănci sau alte companii la care statul este acţionar, indiferent de procentul de proprietate, pentru o perioadă de doi ani. Nicio altă ţară din Europa nu a considerat necesară introducerea unor astfel de măsuri, blocând efectiv vânzările parţiale ale companiilor de stat. În prezent, această lege este încă în vigoare şi a devenit un obstacol uriaş care împiedică nu numai dezvoltarea pieţei de capital, ci şi beneficiile asociate, precum creşterea economică pentru România – mai ales având în vedere creşterea impresionantă înregistrată de Bursa de Valori Bucureşti în acest an.  În acelaşi timp, motivul adoptării acestei legislaţii si-a diminuat impactul– deşi pandemia de Covid nu este încheiată, economia românească şi-a revenit şi chiar a reuşit să crească. În primele nouă luni ale anului 2021, economia a crescut cu 7,1%[1] de la an la an, în timp ce estimarea guvernului pentru întregul an este de 7%[2], similară cu estimarea Comisiei Europene[3] pentru aceeaşi perioadă.

Listarea Hidroelectrica este un eveniment mult aşteptat, esenţial pentru dezvoltarea ulterioară a pieţei de capital şi este critic pentru perspectivele de promovare a României la statutul de piaţă emergentă MSCI. Efectele ar fi benefice pentru întreaga economie, mai ales într-un context de pandemie, cu beneficii pentru toate părţile interesate implicate.

Compania este gata să înceapă pregătirea finală pentru listare, care ar putea fi finalizată în prima jumătate a acestui an şi are potenţialul de a deveni cea mai de succes listare a statului român. Listarea unui pachet de 15% va însemna că statul va păstra în continuare controlul asupra companiei cu o deţinere de 65% şi, în acelaşi timp, va păstra capitalul investiţional în România. Aceasta ar oferi fondurilor de pensii din România o nouă oportunitate de investiţii la Bursa de Valori Bucureşti şi le-ar împiedica să investească în străinătate, păstrând astfel în ţară banii celor 8,3 milioane de contribuabili români la sistemul de pensii private. Mai mult, printr-o vânzare directă la Bursă, statul român ar putea înregistra un aflux important de numerar, extrem de necesar în actuala situaţie bugetară solicitanta.

În ceea ce priveşte partea corporativă, o companie listată şi astfel supravegheată şi monitorizată, poate asigura transparenţa decizională şi buna guvernanţă corporativă, poate preveni schimbările arbitrare în consiliile de administraţie şi în procesele decizionale şi poate oferi o şansă strategiilor de dezvoltare pe termen lung. Statul român va beneficia în mod semnificativ de pe urma listării şi vânzării de acţiuni la companii de stat, în ceea ce priveşte intrările imediate de numerar şi o mai bună guvernanţă, ceea ce va duce la rezultate financiare mai bune, dividende şi plăţi de impozite.

Orice alte întârzieri datorate menţinerii legislaţiei în vigoare vor reprezenta cu siguranţă o pierdere pentru statul român ca acţionar, pentru piaţa locală de capital, pentru fondurile locale de pensii, dar şi pentru companiile care sunt gata de listare, în special Hidroelectrica.

[1] Sursa: Institutul National de Statistica, Prognoza decembrie 2021

[2] Sursa: Comisia Nationala pentru Strategie si Prognoza, Prognoza Toamna, noiembrie 2021

[3] Sursa: Comisia Europeana, Previziunile anuale de toamna, noiembrie 2021

 

Ilinca von Derenthall este Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO