Opinii

IMM-urile, creditarea şi stopul cardiac

IMM-urile, creditarea şi stopul cardiac

Autor: Ioana Petrescu

23.09.2013, 19:08 604

Când un pacient intra in stop cardiac, pe monitor apare o line, numita in medicina, linie izoelectrica. Daca ne uitam pe cele mai recente date BNR referitoare la creditarea firmelor, vedem ceva foarte asemănător linei izoelectrice. Creditele in lei acordate societatiilor nefinanciare din Romania au rămas aproape constante  in ultimul an. Acelaşi lucru îl observam si la creditele in euro si la totalul creditelor acordate indiferent de moneda.  

Creditarea este esenţiala pentru supravieţuirea firmelor existente si pentru crearea de noi firme. Conform celor mai recente date de la Enterprise Survey, o ancheta a mediului privat creata de International Finance Corporation in colaborare cu Banca Mondiala, 36.9% dintre firmele romaneşti considerau lipsa creditării un obstacol important.

Bineînţeles, alţi factori precum fiscalitatea, creşterea economica, inflaţia si mediul instituţional contribuie la stimularea activităţii firmelor, dar accesul la finanţare este de departe cel mai important factor.  Fara creditare, firmele intra in stop cardiac.

Deşi economia se afla pe un trend ascendent, creditarea nu a crescut in ultimul an. De ce? In primul rând, politica BNR continua sa fie prudenta si asta nu stimulează creditarea. 

Dar comportamentul băncilor din Romania nu este afectat numai de politica BNR. Conform „Raportului asupra stabilităţii financiare 2012” realizat de BNR, masurile prudenţiale luate  de  către  marile bănci europene după criza financiara au influenţat negativ creditarea subsidiarelor din România.

Conform aceluiaşi raport, pe piaţa creditelor, calitatea portofoliului de credite acordate IMM-urilor a scăzut. De aceea,  IMM-urile sunt percepute ca având un grad de risc foarte ridicat si in consecinţa, instituţiile de credit au tendinţa sa reducă finanţarea acestora.

Când apare o linie izoelectrica pe monitor, doctorii aplica şocuri electrice pacientului pentru a-l salva de la moarte. Guvernul a aplicat o serie de masuri de încurajare a mediului de afaceri.  Condiţiile macroeconomice s-au inbunatatit si ar trebui sa ajute firmele. PIB-ul a crescut in ultimul trimestru, inflaţia, datoria si deficitul bugetar sunt bine ţinute sub control. Masuri ca reducerea TVA-ului la pâine de la 24% la 9% stimulează activitatea firmelor care nu fac evaziune. Gradul de absorbţie al fondurilor europene s-a dublat de la 8,53% in mai 2012 la 19,1% in iulie 2013, ceea ce stimulează mediul de afaceri. Mediul instituţional s-a imbunatatit, după cu raportează si Global Competitiveness Report, un raport anual creat de World Economic Forum. Ei ridica Romania doua poziţii in clasificarea mondiala a competitivităţii, măsurata printr-un index al calitatii instituţiilor, politicilor publice si al altor determinanţi ai productivităţii. Impozitul forfetar va reduce costurile administrative pentru firmele din servicii si minimis-ul va contribui la finanţarea micilor firme. Aceste masuri de stimulare a IMM-urilor sunt bune, dar bineînţeles, nu sunt echivalentul şocurilor electrice. Nici nu pot fi! Pana când instituţiile de credit nu reîncep finanţarea mediului de afaceri, guvernul nu poate decât sa amelioreze situaţia IMM-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO