Opinii

Ce va mai însemna să fii angajat şi cum vom face bani în viitor? Ce inseamnă Surse Multiple de Venit? Companiile vor scăpa de problema motivării angajaţilor indolenţi şi demotivaţi care vin la muncă doar pentru a-şi lua salariul întreg

Opinie Sorin Faur, Expert în Resurse Umane şi Fondator Academia de HR

Ce va mai însemna să fii angajat şi cum vom face bani...

Autor: Sorin Faur

27.10.2020, 19:09 2417

Este clar că trecem printr-o perioadă când da, principala preocupare este să rezolvăm criză medicală şi să depăşim impactul economic creat de aceasta, dar, la fel de adevărat este şi că asistăm la o efervescenţă fără precedent în reproiectarea conceptului de muncă şi salariu, ca unică sursă de venit. Încă se poate spune că astăzi, principala sursă de venit pentru foarte mulţi oameni este salariul, definit că şi contravaloare a muncii prestate în baza unui contract individual de muncă. Sigur, avem şi antreprenorii, mai mari sau mai mici, care administrează propriile firme, cu sau fără angajaţi, dar care în ponderea generală a populaţiei active (nu vorbim de pensionari), reprezintă un procent scăzut şi care deci nu se consideră salariaţi. Această situaţie este pe cale să se schimbe, ca urmare a faptului că apar noi modele şi noi modalităţi de a câştiga un venit.

În primul rând, vom asista la o reinterpretare a rolului de salariat. În mod clar, în anii care vin, rolul de salariat se va transformă în într-unul de colaborator, un rol mult mai deschis şi cu alte libertăţi. Munca-de-acasă şi munca-de-oriunde eliberează oamenii de necesitatea de a fi într-un loc anume pentru a-şi câştiga existenţa – şi asta este fundamental! Pandemia a făcut ca ceea ce înainte era mai degrabă o posibilitate (tehnologică) să devină astăzi normalitate. Eliberaţi de constrângerea de a lucra de la birou, oamenii au constatat brusc că pot face şi alte lucruri în acelaşi timp şi că pot avea mai multe surse de venit în paralel. Sigur, unele joburi sunt mai permisive decât altele sub aspectul nivelului de încărcare, dar cu certitudine, relaţiile de muncă sunt pe punctul de a câştiga încă un grad de flexibilitate. Acolo unde este posibil, tot mai mulţi angajaţi vor deveni ”furnizori” de servicii pentru companiile angajatoare, dar nu în baza unei relaţii exclusive, căci vor lucra şi pentru alte companii în acelaşi timp.

La veniturile contractuale – că sunt sub formă de contract de muncă sau prestări de servicii - mulţi vor adauga şi alte surse de venituri, migrând către conceputl de Multiple Streams of Income (Surse Multiple de Venit) (că este vorba de un mic site de eCommerce, sau de canalul de YouTube ori de Instagram de unde mai vin nişte bani din product placement). Nevoia este cel mai bun profesor spune un vechi proverb iar oamenii nu au stat degeaba în acest timp, fiecare s-a gândit ce altceva mai poate face pentru a-şi completa veniturile diminuate (sau chiar reduse la zero) de Pandemie. Legislaţia va trebui şi ea să ţină pasul, vor mai trece ani până când legislaţia muncii va fi actualizată pentru a reflecta noile dezvoltări, dar trendul este inevitabil, rămâne doar să se propage treptat în economie pe măsură ce fiecare îşi consolidează infrastructura necesară producerii acestor venituri alternative.

Una peste alta, nu vom mai depinde de o singură sursă de venit (salariu) ceea ce pe ansamblu este un lucru bun. Noile generaţii vor fi primele care să adopte acest model, care vine cu numeroase beneficii. Tot mai puţin vom negocia timpul într-un contract de muncă (8 ore) şi tot mai mult vom negocia rezultatul (livrabile concrete)! Pentru foarte multe activităţi, oricum, nu prezenţa la locul de muncă este definitorie şi nici nu este o garanţie că cei prezenţi îşi fac treaba, doar rezultatul este singurul care contează. Şi asta este o perspectivă atractivă atât pentru angajaţi cât şi pentru companii: Pentru angajaţi, deoarece vor realiza că timpul este cea mai importantă resursă de care dispun şi nu vor dori să rămână blocaţi 8-10 ore pe zi într-un loc sau muncind (doar) pentru cineva, când în acelaşi timp, pot livra pentru 3-4 alte proiecte pentru a obţine un venit de 2-3 ori mai mare. Dar şi pentru companii, deoarece vor scăpa de problema motivării angajaţilor demotivaţi sau indolenţi, care vin la muncă dar nu livrează 100% dar care evident, la final de lună îşi aşteaptă salariul integral. Dintr-o dată, oamenii vor deveni mai eficienţi, va fi treaba fiecăruia ce face şi cum se organizează pentru a realiza ce a promis. Contractarea rezultatului şi nu a timpului, va redefini complet piaţa muncii. Implicaţiile sunt uriaşe, suntem abia la început! 

Sorin Faur

Expert în Resurse Umane şi Fondator Academia de HR

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO