Opinii

Întoarcerea dinozaurului

Opinie Iulian Anghel, ZF

Întoarcerea dinozaurului

Autor: Iulian Anghel

16.11.2018, 16:47 2644

Ecaterina Andronescu este, de astăzi, ministru în guvernul Dăncilă - un al patrulea mandat de ministru al educaţiei din carieră. La 71 de ani, când oamenii se retrag în meditaţie pentru a înţelege ce a fost cu viaţa lor, doamna Andronescu se reîntoarce în Ministerul Educaţiei pentru a desăvârşi dezastrul pe care nu l-a putut duce la capăt în mandatele precedente. Atât mai poate marele PSD, partid  de 500.000 de membri.

Am întâlnit-o pe doamna Andronescu, pentru prima dată, cu mai bine de 20 de ani în urmă. Eram cu un amic olandez care terminase (în Amsterdamul lui plin de drogaţi şi de femei uşoare, care inventau homosexualitatea, într-o vreme în care Brâncuşi cioplea statui – am citat, aproximativ, din gândirea doctrinară a unui deputat  PSD) o facultate de “studii europene”. Făcuse o lucrare de diplomă despre România. Arie vorbea fluent franceza, engleza şi germana – studiase câte un an în UK, Franţa şi Germania, pentru a-şi perfecţiona limba. Eu nu părăsisem, la vremea aia, România nici ca să cumpăr castraveţi de la bulgari. Şi pentru că tot făcuse o teză despre România, din cărţi citite şi studii, a venit să vadă, într-o excursie de o lună, şi despre ce a scris. Am bătut un sfert de ţară împreună, şi am ajuns şi în biroul doamnei  Ecaterina Andronescu. Dna Andronescu era secretar de stat în Ministerul Educaţiei, avea cam 50 de ani. Pentru că eu am făcut o parte din studii în francează, prefer franceza, englezei, când se poate. Vorbeam cu Arie în franceză, deci. Dna Andronescu a preferat şi ea franceza. Din ce ne-a spus, nu am înţeles nimic, nici eu, nici Arie.

Cum nu dai probă de limbi străine când ajungi în guvern, doamna Andronescu a fost numită ministru al educaţie, de trei ori. Numirea de acum este cea de-a patra.

Nu voi spune acum, cum fac alţi răutăcioşi, că doamna Andronescu a făcut rău şcolii româneşti desfiinţând şcolile profesionale sau cele de arte şi meserii. Nici că a încurajat fabricile de diplome univeritare – şi de aceea avem azi sute de mii de absolvenţi de facultate plătiţi cu salariul minim pe economie. Nici că este alintată în partid “Abramburica”, tocmai din cauza haosului pe care l-a provocat în învăţământ. Nici că mai potrivit i-ar fi fost un post de bocitoare la Bellu, având în vedere ce nervi de oţel are când este contrazisă.

Vorbesc de inadecvare. Există pentru fiecare etapă a vieţii noastre un rol şi un rost. Lucian Blaga îl surprinde bine când scrie: “Copilul râde: Înţelepciunea şi iubire mea e jocul/ Tânărul cântă: Jocul şi înţelepciunea mea e iubirea. /Bătrânul tace: Iubirea şi jocul meu e înţelepciunea".

Ministerul Educaţiei, la 30 de ani de la revoluţie, trebuie condus de un om care şi-a făcut studiile în această epocă nouă. Care are copii mici şi care se gândeşte la viitorul lor şi-şi imaginează viitorul educaţiei pentru toţi, aşa cum şi-l imaginează pentru copii lui.

Educaţia este, de departe, cel mai chinuit segment al societăţii noastre: fără bani şi fără soluţii. Este un şantier mai mare decât toate autostrăzile noastre nefăcute, la un loc. Pentru că nu există pentru o societate un bun de  mai mare valoare decât oamenii. Decât oamenii pregătiţi. Decât oamenii şcoliţi. Decât oamenii care au o cultură solidă.

Şi Spiru Haret – legendarul intelectual din zorii României moderne - a avut trei mandate de ministru al educaţiei. Da! Dar, când Spiru Haret a ajuns ministru, în primul lui mandat, în 1897, mai bine de 80% din populaţia României era analfabetă. Când a ajuns ministru avea 46 de ani. Haret a constuit peste 2.000 de şcoli, (la o populatie de sub 8 milioane de locuitori) în primii trei ani de mandat şi, când a murit, în 1912, jumătate din populaţia României era ştiutoare de carte.

Câte şcoli a construit dna Andronescu, în 3 mandate, de-l merită pe al patrulea? Sau ar trebui să întrebă altfel: câte a distrus?

Atât poate PSD, partid de 500.000 de membri, cum se laudă?

Preşedintele Klaus Iohannis – care a promis că prioritatea mandatului său va fi Educaţia - putea respinge această numire. Nu a făcut-o. Va trebui să explice de ce.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO