Opinii

Iulian Anghel, editor politic ZF: Atâta vreme cât jumătate din Bucureşti tremură în case, nu puteţi să vorbiţi de negocieri politice “în beneficiul poporului”

Iulian Anghel, editor politic ZF: Atâta vreme cât...

Autor: Iulian Anghel

16.12.2020, 16:40 2754

Am răcit cobză. În casă.

De două săptămâni nu avem în casă apa caldă şi căldură. Înainte de a mă omorî COVID-19 mă omoară frigul din casă.

În vreme ce, cu două pulovere pe mine, eu scriu despre cât de nefericit este ministrul de finanţe, Florin Cîţu, că, bietul, este răstignit a doua oară pentru că nu-l lasă partidul să fie prim-ministru, după ce chiar partidul l-a propus pentru această funcţie.

Jumătate din Bucureşti nu are apă caldă şi căldură, în plină iarnă, de două săptămâni, iar eu reproduc ca prostul spusele ministrului de finanţe, anume că “avansează cu proiectul de buget” pentru 2021. Şi stau şi mă întreb: măi, ori sunt ţicnit de-a dreptul, de mic, ori febra mi-a luat minţile?

Sunt unul dintre cei care cred că descentralizarea este bună. Că aşa am văzut la alţii - în Franţa, în Italia, în Germania. Mie însă descentralizarea asta mi-a adus frig în casă.

Fostul primar general al Capitalei, cel care, astă-vară, împărţea vouchere pentru plimbări prin Grecia, şi-a pus coada pe spinare şi se pregăteşte să-şi ia postul de senator că, deh, voinţa poporului trebuie respectată.

Actualul primar, ca mortu-n păpuşoi, dă din plisc, cu capu-n pământ: sunt 100 de metri de conductă ce trebuie schimbaţi. Păi voi nu puteţi schimba 100 de metri de conductă în două săptămâni – mai ales că vremea este bună -, dar veniţi să-mi povestiţi cum veţi răsturna voi lumea după ce aţi scăpat de zgripţuroaică?

Jumătate din Bucureşti, aproape, nu  are apă caldă şi căldură de două săptămâni. Nimeni din RADET nu a fost însă dat afară, nimeni de la Elcen, nimeni din cei care ridică salarii de mii de euro pe lună nu a răspuns pentru această situaţie. Pentru oamenii bătrâni care îngheaţă în case şi care se îmbolnăvesc pentru că nu au 500 de lei pentru un calorifer electric, pentru copii care se îmbolnăvesc – nimeni nu a dat socoteală. Iar eu scriu despre negocierile de la Cotroceni, despre funcţiile disputate în Parlament, despre Iohannis, despre Orban şi Cîţu. Totul “în beneficiul poporului”, cum spune şeful paltonului izbit de capota maşinii.

“N-au venit la vot că n-au spirit civic!” Auzi!

Nu au venit pentru că prin tot ce faceţi – voi, aleşi de popor, cu toţii -, distrugeţi încrederea în democraţie, în loc să o consolidaţi.

Democraţie înseamnă “puterea poporului”. Păi, dacă poporul vede că vouă vă este bine-mersi, iar el îngheaţă în casă, la ce folos? Ce mi-e mie că-i Firea primar sau că-i Dan? Mă încălzesc dacă-i Orban şef al deputaţilor sau este Barna?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO