Opinii

Iulian Anghel, editor ZF: De ce nu pleacă Florin Cîţu? A ajuns o ţară întreagă la mâna unui singur om?

Iulian Anghel, editor ZF: De ce nu pleacă Florin Cîţu?...

Autor: Iulian Anghel

19.10.2021, 16:01 1926

Nu şi nu! El nu pleacă! El rămâne să refacă coaliţia! Că aşa vrea partidul! Că partidul l-a desemnat preşedinte al său şi că preşedintele partidului trebuie musai să fie premier.

Pentru oprirea crizei politice prosteşti care se suprapune dramatic peste criza COVID-19 nu se întrevede decât o soluţie: plecarea premierului demis. În ciuda acestui fapt, preşedintele Klaus Iohannis îl ţine încă în braţe pe premierul zvârlit din fotoliu de Parlament.

Preşedintele se comportă ca un şofer care a provocat un accident şi, în loc să oprească cum îl obligă legea, să vadă cum poate să limiteze stricăciunile, pleacă mai departe şi nu-i pasă de dezastrul pe care-l lasă în urmă.

O ţară întreagă este prizoniera unui singur om: Florin Cîţu. Un partid care conduce ţara este prizonierul unui singur om: Klaus Iohannis care ţine cu dinţii de Florin Cîţu, nu  pentru că ceea ce face ar fi raţional, pentru că nu este, ci pentru că aşa vrea el.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş (USR), va fi, cel mai probabil, respins mâine de Parlament pentru că este limpede că desemnarea lui de către şeful statului este o farsă. Şi este o farsă pentru că Cioloş nu are decât susţinerea alor lui – 80 de parlamentari şi are nevoie de 234 de voturi. Iar logica Constituţiei este că preşedintele desemnează un candidat pentru poziţia de şef al guvernului din rândul acelor candidaţi care sunt capabili să formeze o majoritate parlamentară. Cum Cioloş nu are această majoritate, logic ar fi fost să-şi depună mandatul de premier desemnat: am încercat, nu am reuşit. L-ar fi forţat pe Klaus Iohannis să desemneze pe altcineva în afară de Florin Cîţu, pentru că, după ce a fost demis, un premier nu poare fi redesemnat, la prima încercare, să formeze guvernul. Acel candidat ar fi primit, probabil, votul Parlamentului, coaliţia PNL-USR-UDMR s-ar fi refăcut, iar criza politică s-ar fi închis. Dar nu: Cioloş a muşcat cârligul şi, iată, după respingerea foarte probabilă a guvernului său propus, Iohannis îl va putea redesemna pe Cîţu să formeze guvernul, mizând pe ipoteza că parlamentarii îl vor vota pentru că, respingându-l, se ajunge la alegeri anticipate, iar parlamentarii nu vor să-şi piardă mandatul.

Dar dacă-l respinge? Ce partid care guvernează vrea alegeri anticipate când este pe topogan? Iohannis le-a vrut în 2019, dar a venit pandemia. Însă atunci mişcarea avea logică pentru că PNL era pe val, iar PSD la pământ. Acum? Boris Jonson a organizat alegeri anticipate, în 2019, în Marea Britanie, dar  partidul lui era pe creasta valului. Gerhard Schroeder a încercat şi el, în Germania, marea cu degetul şi a pierdut şi, astfel, a debutat lunga domnie a Angelei Merkel. PNL va pierde eventualele alegeri anticipate, pentru că este în scădere accentuată, iar PSD va câştiga fluierând pentru că alegătorii care-i percep drept vinovaţi, pentru situaţia deplorabilă din ţară, pe Iohannis şi pe cei din PNL şi USR nu vor veni la vot. De ce atunci să-ţi rupi gâtul pentru un singur om? Nu găseşte PNL un lider priceput care să poată să preia poziţia de prim-ministru şi să refacă coaliţia distrusă chiar de Cîţu sub înaltul patronaj al lui Iohannis?

Să spunem că, la adăpostul votului secret, guvernul Cîţu II va trece de votul Parlamentului. Dar ce guvern va fi acesta, fără o majoritate, fără putere de a lua decizile fudamentale pentru a limita pandemia, în ţară, pentru a reface bugetul, pentru a reduce deficitul bugetar uriaş? Va fi un guvern care va merge din criză în criză, până în 2024. De ce să prelungeşti nebunia când toţi aşteptam cu totul altceva având în vedere că aveam parte de patru ani fără alegeri?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO