Opinii

Iulian Anghel, ZF: Lui Vladimir Putin nu-i mai pasă că va intra în istorie ca un barbar

Războiul din Ucraina

Iulian Anghel, ZF: Lui Vladimir Putin nu-i mai pasă că...

Autor: Iulian Anghel

09.03.2022, 00:07 2360

Există un film al lui Radu Jude care se cheamă „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca nişte barbari“. Filmul ar fi trebuit să vorbească despre intervenţia armatei române în Odessa, în 1941, şi despre atrocităţile săvârşite de aceeaşi armată română împotriva evreilor. Titlul este dat de un discurs al lui Mihai Antonescu, ministrul propagandei/ ministru de externe în guvernul lui Ion Antonescu, pronunţat în plenul unei şedinţe de guvern, după ce s-a decis masacrul evreilor din Odessa: „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca nişte barbari“.

Tema filmului este aşa: o regizoare de teatru vrea să refacă povestea cumplită a Odessei din 1941. Doar că actorii şi reprezentanţii primăriei nu sunt de acord să prezinte lucrurile aşa cum au fost. Ei vor o poveste edulcorată, ceva dramă, cât să lăcrimezi puţin, dar să nu te îngrozeşti.

Aceasta este Rusia de azi. Odessa este din nou ţintă în aceste zile şi, asemenea altor oraşe ucrainene asediate de ruşi, va fi făcută, probabil, una cu pământrul. Între Bucureşti şi Odessa sunt 400 de kilometri pe şosea. Adică mai puţin decât drumul de la Bucureşti la Cluj.

Ruşii nu ştiu sau nu vor să ştie de drama Ucrainei. Iar lui Putin nu-i mai pasă dacă va intra în istorie ca un barbar. Oraşele Ucrainei sunt înconjurate şi bombardate fără întrerupere. Rusia nu mai atacă ţinte militare. Sunt lovite spitale şi şcoli şi coloane de refugiaţi. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), atacurile asupra spitalelor, ambulanţelor şi a altor facilităţi medicale din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile. Ţara duce lipsă de provizii medicale vitale. De cealaltă parte,SUA urma să anunţe aseară o interdicţie asupra importurilor americane de energie din Rusia, fără participarea aliaţilor săi europeni.

Preşedinţia franceză a Consiliului UE a anunţat că membrii Uniunii au cerut Comisiei Europene să examineze cererile de aderare la club ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Acest lucru înseamnă mai nimic, dar este un pas ce părea de neconceput acum două săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO