Opinii

Iulian Anghel, ZF: Ministrul „multitasking“ - patru joburi la stat din care câştigă dublu faţă de ce câştigă preşedintele României

Iulian Anghel, ZF

Iulian Anghel, ZF

Autor: Iulian Anghel

28.07.2022, 00:05 1616

Klaus Iohannis, preşedintele României, a câştigat anul trecut, din salariu de şef al statului, 178.000 de lei (14.8000 lei/lună). Alexandru Rafila, actualul ministru al sănătăţii a câştigat, în aceeaşi perioadă, 370.000 de lei (31.000 lei/lunar, adică 6.100 de euro/lună), aşadar mai mult decât dublul salariului şefului statului.

Nu am pus la socoteală micile ghesefturi ale celor doi: primul cu ceva bani primiţi din celebrele lui case închiriate, cel de-al doilea din câştigurile, care sunt, câte or fi, din investiţiile pe bursa, după cum a scris ZF în ediţia de ieri (https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ministrul-alexandru-rafila-cumpara-actiuni-teraplast-de-370-000-de-21035370). Eu vorbesc doar de veniturile din salarii.

Preşedintele ţării are un salariu, unul singur, şi eu nu ştiu dacă e ceva prin vreo lege care să-i interzică preşedintelui să se angajeze la Glovo după ce termină cu jobul de la Cotroceni. Dar nu cred că cineva din ţara asta sau dintr-o ţară de aiurea ar judeca drept onest ca şeful statului să primească din alte părţi bani dintr-un al doilea job. Miniştrii au însă acest drept, cum drept au şi angajaţi ai statului care se pensionează la 41 de ani şi apoi se reangajează la fostul lor loc de muncă, că, deh, sunt valoroşi. Ministrul sănătăţii, dl Rafila, a primit anul trecut bani din patru joburi. A primit un salariu ca parlamentar, pentru că este parlamentar. A primit bani ca ministru, pentru că este ministru, puţini bani pentru că a depus jurămâtul în noiembrie. A primit bani de la două instituţii medicale de prestigiu. Să vedem: de la Camera Deputaţilor a primit 142.000 de lei. De la Ministerul Sănătăţii (pentru o lună şi cinci zile)  a primit 14.600 lei. De la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş a primit 110.000 de lei, iar de la Universitatea de Medicină Carol Davila 103.600 lei. În total, 370.000 lei (75.000 de euro). Doar din salarii de la stat. Mai mult decât dublul salariului preşedintelui României.

Acum eu nu mă pricep mult pe aici. Poate dl. Rafila este un geniu. Neştiind, nu spun nimic despre priceperea domniei sale. Despre medicină eu ştiu doar atât: ma doare capul, iau un paracetamol; mă înţeapă un ţânţar, dau cu fenistil. Mă doare un dinte, merg la dentist.

Ştiu însă un lucru: jobul oamenilor normali înseamnă cam zece ore pe zi, pe puţin, indiferent ce scrie în contractul de muncă. Când dl Rafila lucra la Parlament, lui i-ar fi trebuit măcar o oră să ajungă la Casa Poporului la Universitatea Davila, unde este profesor, deşi instituţiile sunt apropiate. Ca sa ajungi din Parlament la Spitalul Balş îţi trebuie cel puţin 40 de minute pe drumurile din Bucureşti. Unde a muncit atunci dl Rafila anul trecut – patru salarii lunare de la stat? A muncit la Universitatea Davila, la Institutul Balş, la Parlament, la Guvern? Plus ore la TV? Unde a muncit ministrul pandemiei de a ajuns să câştige dublu faţă de şeful statului?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO