Opinii

Iulian Anghel, ZF: Patriotismul poate sta în inimă, dar niciodată nu stă în portofel

Iulian Anghel, ZF: Patriotismul poate sta în inimă, dar...

Autor: Iulian Anghel

20.05.2022, 16:37 1051

În urmă cu o săptămână, am cumpărat roşii de la un magazin Mega Image, de la colţul străzii unde stau, cu 9 lei kilogramul. Roşii aduse probabil din Turcia sau din Grecia unde vremea blândă îi ajută pe agricultori să iasă mai repede pe pieţe.

În Piaţa Obor de unde îmi fac cumpărăturile la final de săptămână, roşiile erau în ziua de care vorbeam între 15 şi 20 de lei pentru un kilogram. Pe toate tarabele: “roşii româneşti!” Iar eu un lucru nu am înţeles: cum de roşiile aduse din Grecia sunt mai ieftine cu 80% decât cele româneşti? Că doar nu au fost aduse aici acum trei ani când inflaţia era de 2-3%.

Acum lucrurile s-au schimbat: un kilogram de roşii la Mega Image din colţ este egal cu unul din Piaţa Obor - nu găseşti roşii sub 15 lei/kg, la magazinul nostru din colţ. De ce? De vreme ce roşiile sunt aceleaşi? Cel mai probabil preţurile se aliniază. Dacă producătorii români care vând roşii marilor lanţuri de magazine văd că cei din Piaţa Obor, unde nimeni nu plăteşte TVA, vând roşii cu 15-20 de lei kilogramul îşi zic, cred eu: de ce să nu cer şi eu mai mult? Cum altminteri se poate înţelege că, în februarie, kilogramul de roşii turceşti era 8-9 lei, iar în mai, când producţia românească iese pe piaţă, preţul este dublu? Este asta “speculă” cum susţine PSD, sau este “economie de piaţă”? Aici suntem înt-un conflict puternic. Ori suntem o economie de piaţă unde cererea şi oferta dictează preţul, ori avem o economie în care statul dictează preţul. Iată că “patriotismul” statului, statul ce ne cere să fim patrioţi, se înşală: roşiile româneşti au un preţ dublu faţă de cele importate din Turcia. Cu sau fără inflaţia cu două cifre, aşa arată preţul la raft. Aşa că, dacă vorbim de “speculă”, ar trebui să ne gândim de două ori. Cine este “speculantul”? Cel care vinde rosii cu 9 lei/kg sau cel care le vinde cu 15 lei? Eu sunt patriot, cum sută la sută dintre noi suntem. Dar când mă uit în portofel, pe bacnonta mea nu scrie “patriot mic” sau “patriot mare”, scrie 10 lei sau 100 de lei. Şi mă uit la preţuri: oare de câţi bani îmi permit sa fiu patriot când roşiile din Grecia sunt la 9 lei kilogramul şi cele din România la 15 lei?

Patriotismul poate sta în inimă, niciodată în portofel.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO