Opinii

La ce sunt bune SIF-urile?

16.02.2010, 00:00 1322

Discutiile din ultimele saptamani privind pragul de detinere laSIF-uri au adus din nou pe tapet argumentele sefilor acestorinstitutii financiare privind pericolul ca SIF-urile sa fiepreluate de investitori rau-voitori, care in cativa ani ar urma sale desfiinteze.

SIF-urile aduceau pana in urma cu mai multi ani si argumentul careprezinta "o treime din economia nationala" - principiu dupa careau fost infiintate in urma cu 15 ani. Argumentul nu ar mai convingepe nimeni astazi, pentru ca ceea ce reprezenta odata "o treime dineconomia nationala" mai valoreaza azi abia un miliard de euro,adica sub 1% din PIB.

Valoarea activelor SIF-urilor, rezultata din valoarea de piata aacestora, este intotdeauna punctul de plecare pentru analistii depe Bursa care incearca sa calculeze valoarea reala a acestorsocietati.

Privind insa situatia invers si plecand de la principiul conformcaruia piata are intotdeauna dreptate, diferenta dintre valoarea depiata a SIF-urilor si valoarea activelor din care acestea suntcompuse nu poate fi explicata de altceva decat de perceptia pieteiasupra managementului celor cinci societati.

SIF-urile se vand si se cumpara pe Bursa in prezent cam lajumatate din valoarea activelor din care sunt compuse, discountizbitor de asemanator cu cel la care sunt evaluate actiunile FondulOamenilor de Afaceri, adica ce a mai ramas dupa imensul scandalSAFI din anii '90. Cu alte cuvinte, fiecare leu administrat deSIF-uri sau de SAFI valoreaza acum doar 50 de bani.

Spre comparatie, fondul OTP Wise listat anul trecut, cu ostrategie clara si un termen clar in care urmeaza sa returnezeinvestitorilor banii investiti plus eventualele castiguri, are undiscount de doar 11%. In acelasi timp, pe piata fondurilor mutuale,unde administratorii sunt presati de concurenta sa obtinarandamente pentru investitori, acestia din urma platesc chiar cevabani in plus fata de valoarea activelor, sub forma comisioanelor decumparare si rascumparare.

Si atunci ce ar avea de pierdut in prezent actionarii in ipotezadesfiintarii SIF-urilor? Actionarii ar primi dublul valorii actualea actiunilor rezultat din ipotetica vanzare a averii acestorsocietati.

Pericolul preluarii SIF-urilor este de asemenea exagerat si dinalt punct de vedere.

Pragul de detinere prevazut in legislatia actuala pare a fi fostrespectat pana acum doar de unii dintre investitori, cum ar fifondurile de investitii internationale, cu experienta inadministrarea activelor, care au mers pe principiul de a respectalitera legii. In acelasi timp, alti investitori, pe care sefiiSIF-urilor ii acuza de rele intentii, au cumparat pachete cu multpeste pragul de 1% folosindu-se de o serie de subterfugii. Iar astao recunosc si sefii SIF-urilor.

Ridicarea pragului de detinere sau eliminarea acestuia ar aduceastfel un actionariat nu neaparat mai concentrat, dar in mod sigurmai de calitate, iar actionarii ar face probabil presiuni pentru unmanagement performant, asta fiind singura lor sursa de castig.Perceptia pietei asupra modului in care SIF-urile sunt conduse s-arimbunatati, iar diferenta dintre pretul de piata si valoareaactivelor acestora ar fi probabil mult mai redusa. Si in acelmoment nimeni nu si-ar mai putea dori desfiintarea SIF-urilorpentru ca acesti ipotetici investitori rauvoitori nu ar mai puteasa cumpere un leu cu 50 de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO