Opinii

"Livrez branza, vreau bani de la UE si un credit de la banca, dar n-am acte"

19.01.2010, 00:00 146

"Vin oameni de afaceri la mine si imi spun: domnule, eu livrezbranza, am contracte cu 50 de restaurante de pe Valea Prahovei,vreau sa iau finantare europeana, da-mi un credit. Ma uit in actesi ce vad? Cifra de afaceri de cateva mii de lei pe an. Pai cum poteu sa-i dau credit de sute de mii de euro cu cifra asta de afaceri?Si atunci ii spun: dar domnule, presupun ca nu o sa mergi la azilla batranete, nu? Ai o casa, ceva, nu? Si atunci ii pun casa, vilade 16 camere drept garantie."

Asa descria recent unul dintre cei mai cunoscuti bancheri dinRomania problema principala cu oamenii de afaceri romani: aubusiness, dar nu au acte, nu au facturi. "Crezi ca branza asta pecare o mancam acum este facturata? Sau salata asta? Dar pe mine cabancher nu ma intereseaza ce taxe se platesc, pe mine maintereseaza sa am business."

Cand se vorbeste despre oameni de afaceri romani, multi segandesc la cei care au averi de sute de milioane de euro.

Dar in cei 10 ani de crestere economica s-au format zeci de miide intreprinzatori care detin companii cu afaceri de catevamilioane sau chiar zeci de milioane de euro. Spre deosebire de ceimari, cei mici se uita acum foarte atenti la oportunitatea de a luabani gratis de la Uniunea Europeana. 100.000, 500.000 de euro, suntbani care mai ales acum prind bine in conturi, chiar daca vin dupasase luni de la achitarea investitiei. Insa problema lor este ca nuau hartii. Iar acum, ca sa ia bani de la UE, precum si cofinantarede la banci, au nevoie de documente.

Un curent subteran incepe sa traverseze prin economie: fondurileeuropene. Banii incep sa intre. In 2009 s-au facut plati de aproape600 de milioane de euro, in conditiile in care soldul creditelorpentru companii a ramas constant decembrie 2009 la decembrie 2008.Cu alte cuvinte, bancile nu au facut decat sa prelungeascacreditele deja date sau au dat credite noi cat au primitrambursari, astfel incat expunerea lor pe economia romaneasca aramas la 50 de miliarde de euro, la fel ca in urma cu un an. Astadupa ce au apasat pana la fund acceleratia intre 2004 si 2008,ducand soldul creditelor pentru companii si persoane fizice de la10 miliarde de euro la cele 50 de miliarde de euro amintite.

Deci din punctul de vedere al banilor nou injectati in economiein 2009, bancile au contribuit cu mai putin decat fondurile de laUniunea Europeana. Chiar si in conditiile in care au fost facutepana acum plati de doar 2% din totalul celor 30 de miliarde de euroalocate de UE pentru perioada 2007-2013.

De fapt, acesta ar putea fi si un raspuns la intrebarea: de undeo sa dam inapoi banii imprumutati de la FMI, Banca Mondiala siUniunea Europeana? Din fondurile europene. Nu direct, ci princresterea economica pe care ar urma sa o determine.

Orice 100 de euro bani atrasi de la UE inseamna salarii platite,computere sau caramizi cumparate. Si, mai mult, inseamna businessscos la suprafata de zeci de milioane de euro. Daca au business,noii patroni din Romania vor invata sa scrie si hartiile pentrufonduri de la UE. Numai cele 50 de restaurante de pe Valea Prahoveisa aiba destui clienti.

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO