Opinii

Lucrurile nu merg bine in sanatate

26.02.2010, 00:00 33

Multe dintre deficientele semnalate in 2009 au fost confirmateodata cu publicarea de catre mai multe surse a datelor statisticeale pietei farmaceutice din Romania. Desi cifrele arata ca piata acrescut in valoare fata de 2008 cu 13,5%, ajungand la circa 7,5miliarde RON (preturi de producator), piata produselor generice -replici de aceeasi calitate, dar la preturi mai accesibile decatcele inovatoare - a scazut cu circa 2%. Volumul de medicamentevandute a scazut cu 9%, coborand la 460 milioane cutii in 2009 fatade peste 500 de milioane de cutii in 2008 - insa, volumulmedicamentelor generice a scazut cu peste 20%, astfel incat in 2009se folosesc cu 10% mai putine medicamente generice decat in2005!

Toate astea in 2009, un an in care autoritatile au explicat cauna din prioritatile din sanatate este stimularea utilizariimedicamentelor generice, care inseamna costuri mai mici si accesmai bun la medicatie.

Investitorii industriali romani reuniti in AsociatiaProducatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au fostprimii care au preluat socul anomaliilor descrise mai sus si aucontribuit la sprijnirea sistemului sanitar.

In primul rand pentru ca au tamponat criza de lichiditaticreditand sanatatea cu circa 1,5 miliarde de RON la termene depeste 250 de zile - asta in conditiile in care multi altiproducatori scot banii din sistem in sub 100.

In al doilea rand, pentru ca sustin intregul lant comercial dinindustrie. Farmaciile intra in insolventa, incep distribuitorii,insa efectul de domino al demonetizarii sistemului ar fi mai gravdaca producatorii romani de medicamente nu ar sustine intregulesafodaj.

In al treilea rand pentru ca ei contribuie, in conditiile decriza date, la produsul intern brut, la scaderea deficituluibugetar, la refacerea balantei comerciale - asta in conditiile incare multi alti producatori nu platesc niciun fel de taxe siimpozite catre statul roman.

In al patrulea rand pentru ca au cautat sa se axeze pe export(fara niciun ajutor din partea autoritatilor), generand venituri silichiditati interne, cu efecte benefice nu numai asupra proprieibalante, ci si asupra economiei nationale.

Dar pretul platit a ajuns sa fie greu de suportat.Suprareglementarile incoerente au facut ca productia industrialapentru piata domestica sa scada cu circa 20%, au fostdisponibilizati peste 500 de angajati si au fost inregistrate circa1000 de zile de somaj tehnic. Riscul si costul creditarii devininacceptabile, efectele economice asupra industriei locale semalignizeaza si pericolul continuarii deteriorarii accesuluipopulatiei la medicamente creste.

APMGR cauta cu infrigurare solutii la cele de mai sus si maimult ca oricand se lucreaza la gasirea de formule si proiecte deactiune alaturi de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala deAsigurari de Sanatate. Dar nu este destul si inca nu se contureazaun plan pe termen mediu. Credem ca asa cum s-a intamplat ineducatie, Presedintia, Parlamentul si primul-ministru trebuie saintervina. Asteptam ca autoritatile supreme in stat sa initieze unparteneriat cu jucatorii care presteaza servicii si finanteaza sisa lucreze alaturi de ei la diagnosticarea corecta a problemelor,la gasirea de surse de finantare pe termen scurt si lastrategizarea pe termen mediu - cu alte cuvinte sa formulam opolitica apta sa construiasca modern sanatatea si sa fundamentezeaccesul populatiei la servicii medicale ca pe un drept si nu unprivilegiu.

Dragos Damian este vicepresedinte al AsociatieiProducatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO