Opinii

Mădălina Paşca, PwC: Pachetele salariale ale executivilor, tot mai corelate cu obiectivele ESG. Va fi extinsă această strategie de recompensare la angajaţi?

Mădălina Paşca, Senior Manager People & Organisation, PwC România

Mădălina Paşca, Senior Manager People & Organisation, PwC România

06.07.2022, 10:12 632

Dezbaterea publică s-a concentrat îndeosebi pe corelarea remunerării directorilor executivi din cadrul companiilor cotate la bursă cu atingerea obiectivelor de sustenabilitate (sociale, de guvernanţă şi mediu - ESG), însă această strategie de recompensare tinde să fie aplicată tuturor angajaţilor, potrivit unui raport realizat la nivel global de PwC şi London Business School.

Includerea obiectivelor de sustenabilitate în recompensare reflectă importanţa pe care organizaţia o acordă acestor obiective atât intern, în faţa angajaţilor, cât şi extern, în faţa clienţilor, partenerilor de afaceri şi altor grupuri interesate. Companiile trebuie, astfel, să se asigure că modul în care acordă aceste plăţi este aliniat cu ceea ce valorizează ca şi companie, cu comportamentele aşteptate şi cu strategia de afaceri.

 

Exemplul remunerării directorilor executivi

Peste trei sferturi dintre liderii de companii spun că salariul lor este deja legat, sub o formă sau alta, de obiectivele de sustenabilitate. De asemenea, majoritatea investitorilor şi a liderilor consideră că remuneraţia trebui să fie legată de acţiunile de mediu, guvernanţă şi sociale în majoritatea companiilor, nu numai a celor listate, pentru că încurajează stabilirea ţintelor pe termen scurt pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung şi astfel creşterea valorii pentru acţionari.

Cele mai importante obiective care trebuie incluse în pachetele salariale menţionate de liderii de companii, sunt cele direct legate de strategia de afaceri şi procesul de creare a valorii, în special interne, cum ar fi satisfacţia angajaţilor (56%) şi sănătatea şi siguranţa (56%). Obiectivele de diversitate (41%) şi decarbonizarea (35%) sau alte obiective de mediu (36%) sunt importante, dar nu în aceeaşi măsură.

Investitorii în schimb acordă o importanţă mai mare factorilor proeminenţi pentru societate, cum ar fi schimbările climatice (72%) şi alte priorităţi de mediu (62%).

 

Dezvoltarea unei culturi organizaţionale vs acordarea de stimulente pentru îndeplinirea obiectivelor ESG

Peste o treime dintre liderii care au răspuns la sondajul PwC sunt prudenţi în ceea ce priveşte corelarea salariilor cu obiectivele de sustenabilitate. În general, remuneraţia este mai probabil să fie legată de ESG atunci când companiile au angajamente validate ştiinţific şi comunicate extern (34% dintre companii) versus doar un angajament general (8% dintre companii). O temă puternică care a reieşit din raport a fost aceea că remunerarea este, în cel mai bun caz, un factor de sprijin în dezvoltarea unei culturi organizationale potrivite. Includerea ţintelor de sustenabilitate în salariu pot sprijini îndeplinirea acestora, dar pot şi să nu fie cea mai bună sau singura soluţie.

Cultura organizaţională este considerată ca fiind un factor cheie pentru creşterea angajamentului oamenilor din companie în vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate, pentru influenţarea comportamentului acestora şi astfel a rezultatelor la nivelul întregii companii.

Angajaţii trebuie să înţeleagă cum pot influenţa îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate şi trebuie să li se ofere instrumentele şi libertatea necesare pentru a face acest lucru.

Mulţi dintre directorii executivi intervievaţi în cadrul raportului au subliniat importanţa implicării angajaţilor în dezvoltarea strategiei de sustenabilitate şi a strategiilor de remunerare asociate, însă puţini au făcut acest lucru.

Lipsa de implicare provine probabil dintr-o abordare prea tehnică a conceperii plăţilor, care se concentrează mai degrabă pe caracteristicile specifice ale planului de remunerare decât pe contextul în care acesta va fi introdus. În lipsa unei înţelegeri a modului în care planul şi măsurătorile funcţionează şi cum se leagă acestea de strategie, impactul asocierii remunerării la ESG va fi limitat.

Salarizarea este un subiect emoţional şi complex cu puncte de vedere diferite, astfel încât companiile trebuie să fie foarte atente la o astfel de strategie. Ceea ce susţin majoritatea liderilor este că îşi doresc ca angajaţii lor să se implice şi să fie responsabilizaţi să facă ceea ce trebuie.

Multe dintre organizaţiile intervievate au declarat că includerea obiectivelor de sustenabilitate în salarizare a fost simbolică, fiind mai preocupate în primul rând de transmiterea şi sublinierea mesajelor critice din partea liderilor.

Totuşi sunt lideri care consideră stimulentele ca fiind un motor esenţial al schimbării culturale, alături de comunicarea clară din partea conducerii, pentru că încurajează anumite acţiuni pe care angajaţii nu le-ar fi întreprins altfel.

Există, de asemenea, o oarecare îngrijorare în rândul profesioniştilor din domeniul resurselor umane intervievaţi în cadrul raportului, care se tem că asocierea remuneraţiei cu ţintele de sustenabilitate ar putea fi percepută ca o "modă" temporară. Totuşi,  se observă, fără îndoială, o tendinţă abrupt ascendentă.

Integrarea sustenabilităţii în salarizare necesită cel puţin o colaborare strânsă între funcţiile de resurse umane şi de sustenabilitate, dar şi noi competenţe în ambele. Reproiectarea remunerării şi cascadarea corectă a indicatorilor pana la nivel individual, stabilirea modalităţii de remunerare, a ponderilor şi determinarea în cele din urmă a nivelului individual de performanţă pot reprezenta o provocare. Cert este însă faptul că, pentru ca un astfel de sistem să funcţioneze, este nevoie de integrarea lui într-un ansamblu de iniţiative care să încurajeze schimbarea.

 

Material redactat de Mădălina Paşca, Senior Manager People & Organisation, PwC România.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO