Opinii

Mai bine daţi BAC-ul la Google şi Facebook! Poate programa şcolară nu mai corespunde realităţii lumii liceenilor

Opinie Andrei Chirileasa, ZF: Mai bine daţi BAC-ul la Google şi Facebook!

Autor: Andrei Chirileasa

04.07.2011, 21:26 2392

Rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat arată nuneapărat că elevii sunt mai proşti, ci faptul că ce li se predăacum la şcoală nu mai corespunde cu realităţile lumii lor.

Probabil că dacă în loc de fizică, istorie, geografie la BACs-ar da probe din Google sau Facebook, rata de promovabilitate arfi mult mai mare. Asta e realitatea pe care cei care fac programaşcolară nu par să o înţeleagă.

Cum altfel se explică faptul că de 20 de ani s-au schimbatfoarte puţin lucrurile pe care elevii le învaţă la şcoală. AcelaşiIoan Slavici, aceleaşi integrale, chiar şi anii de domnie ai luiVlad Ţepeş sunt aceiaşi. Cât de înalt e Vârful Omu? De undeizvorăşte Dunărea? În ce an a murit Mircea cel Bătrân? Sunt lucruripe care vrei nu vrei trebuie să le înveţi la şcoală, deşi nu teajută decât poate să câştigi vreun concurs de cultură generală. Înviaţa de zi cu zi pentru asta există Google, pentru asta aiprieteni pe Facebook.

Realist vorbind, de când am terminat liceul (şi au trecut vreoopt ani) nu m-a mai întrebat nimeni ce fel de roman este Mara deIoan Slavici şi nici ce vrea să spună metafora "de treci codri dearamă" (Călin - file din poveste). Nu spun că astfel de cunoştinţenu sunt utile. Te ajută să-ţi îmbogăţeşti vocabularul, să gândeştimai creativ, să-ţi antrenezi memoria. Dar nu sunt esenţiale.

Nu sunt adaptate la realitate. Se spune că BAC-ul este examenulmaturităţii, dar din păcate, fie că-l treci fie că nu, cei 12 anide şcoală nu te învaţă cum să faci faţă realităţii care teînconjoară.

De trei ani, românii trăiesc cel mai greu criza, mai greu şidecât grecii care sunt la un pas de faliment, pentru că nimeni nui-a învăţat la şcoală o chestie de bun simţ: că nu trebuie să teîndatorezi mai mult decât poţi duce. Din 20 de milioane de româniavem doar 90.000 de investitori la Bursă, pentru că nimeni nu-ţispune la şcoală cum trebuie să-ţi plasezi banii ca să poţi să tedescurci şi la pensie, chiar dacă-ţi taie Băsescu 15% dinpensie.

Aşa ceva nu există în programele şcolare şi, prin urmare, fie căne place sau nu, suntem un popor de analfabeţi financiari. Înschimb, dacă ai noroc şi faci economie în liceu, înveţi despreteoriile lui Keynes şi Smith. Sau despre lupta lui Isărescu cuinflaţia, la ora de BNR.

Probabil că şi cei din minister, care susţin că asta e adevăratavaloare a elevilor români, ca aceştia sunt leneşi şi dezinteresaţi,au partea lor de dreptate. Dar cu siguranţă că elevii sunt şipragmatici. De ce să-ţi pierzi timpul învăţând ceva care nu teajută? Mai bine te distrezi cu prietenii.

Învăţaţi-i lucruri utile şi apoi certaţi-i că nu trec laBAC!

Andrei Chirileasa este Editor ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO