Opinii

Mai contagios decât Covid-19 trebuie să fie speranţa repornirii economiei. Cine o să fie în linia întâi în mediu privat?

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest

Mai contagios decât Covid-19 trebuie să fie speranţa...
17.04.2020, 17:14 764

Daca in mediul sanitar in linia intai sunt medicii, asistentele si infirmierii, in mediu privat ne bazam pe antreprenori, angajatati si colaboratori (freelancerii). Coloana vertebrala a economiei unei tari sunt afacerile private. De aici trebuie inceputa reconstructia post-coronavirus.

Suntem in razboi cu un virus, dar, mai important este ca am fost si vom fi in razboi deschis cu toti concurentii, pe o piata libera, europeana. Nu conteaza daca esti contribuabil mare sau mic, daca ai o afacere mai veche sau mai noua. In opinia mea, ceea ce conteaza este ca fiecare om care nu depinde de bugetul statului sa-si asume promovarea si responsabilitatile unei economii de piata sanatoase.

Eu vad 5 repere prin care trebuie sa ne respectam intre noi, ca romani care  activeaza in business si sunt cei mai avizati sa ofere sprijin pentru repornirea motoarelor financiare:

    1. Sa nu pierdem startul noii economii

Nimeni nu stie acum cum va arata economia nationala, europeana sau globala peste 6 luni sau 1 an. Linia de start o va trasa Covid19. Pana atunci, toti actorii economici, privati sau publici, se gandesc la solutiile viitorului. Startul este extrem de important intr-o competitie si pe o piata nesigura. Guvernul si companiile private mari din Romania trebuie sa se sprijine reciproc, sa gaseasca solutii impreuna, printr-un parteneriat cerut intr-o situatie exceptionala. Pentru IMM-uri solutia individuala nu mai este o solutie. Unitatea la nivel de afaceri cu interese comune poate fi o sursa de eficientizare si de depasire a crizei.

    2. Sa nu ne tragem in jos unii pe altii

Daca incepem cu vaicareli si ne gandim exclusiv la propriul buzunar, avem sanse mari sa ne scufundam economic impreuna. Arta negocierii cere acum sa te pui si in locul celuilalt. Sa nu-i faci partenerului de afaceri, angajat sau colaborator, ceea ce nu ti-ar placea sa ti se intample tie. Cine vrea sa negocieze poate sa gaseasca solutii bune pe termen scurt sau mediu. Inainte de a fi in afaceri sa ramanem oameni. Panica si reaua credinta nu ne vor ajuta pe termen lung.

    3. Sa fim corecti fata de statul roman

Ne place sau nu, suntem multumiti sau nemultumiti fata de ceea ce a facut Romania pentru noi, pana la urma tot aici vom trai si trebuie sa ne descurcam. In criza din 2009, statul si-a facut datoria. De bine de rau, economia si-a revenit si, cel putin in anumite domenii (constructii, agricultura, industrie etc.), interventia statului si-a aratat beneficiile si pentru mediu privat. Acum 3 luni economia duduia. Acum e la terapie intensiva. Sa nu uitati ca pentru multi dintre noi, ultimii 2-3 ani au fost cu profituri record! Daca aveti lichiditati si amanati sa platiti darile catre stat la timp sa nu mai aveti pretentii de la stat vreodata.

    4. Sa nu aruncam cu pietre in guvernanti

Nu cred ca este vreun politician care ar putea sa faca minuni cu o bagheta magica si nu ar face, indiferent despre ce partid ar fi vorba. Stiti foarte bine cat de greu e sa conduci o afacere cu cativa zeci de angajati sau sa gestionezi un business mult mai mare. Ce efort, ce probleme, ce provocari. Va propun ca inainte sa injuram guvernantii sa ne punem o clipa in locul lor. Oare, am fi fost mai buni, mai eficienti? Daca ne simtim atat de capabili, haideti sa refacem propriile afaceri. De tara se ocupa oameni alesi sau numiti si unii chiar o fac cu seriozitate.

    5. Sa nu punem banii inaintea sanatatii

Mai rau decat boala/moartea nu poate fi nimic. Inainte de a ne salva afacerile/joburile, trebuie sa avem grija de noi si cei dragi noua. Afacerile pot fi reluate, joburile pot fi schimbate. Se poate sa traiesti si cu mai putini bani o perioada. Viata merge inainte, dar mai presus de orice, sa ne gandim ca daca punem banii inaintea sigurantei personale si a familiei s-ar putea sa avem o problema infinit mai mare si atunci banii nu mai au nicio valoare.

    Repornirea economiei incepe cu acei oameni curajosi, demni si pregatiti pentru orice, care stiu sa ramana verticali si in vremuri grele. Caracterul individual si performanta echipelor pot si vor face diferenta in mediu privat. Nu va fi usor, dar cei care se incumeta acum sa lupte cu coronacriza in linia intai vor fi antreprenorii  noului deceniu si lista e deschisa. "Pacientul" Romania are nevoie de ei, pentru a reporni economia.

Cine intra in linia intai ?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO