Opinii

Măi oameni buni, dar voi ştiţi măcar ce ţară conduceţi?

Măi oameni buni, dar voi ştiţi măcar ce ţară...
17.10.2013, 16:43 2601

Aproape ca-n povestea “Petrică şi lupul”, doar că ceva mai complicat. I-a tot speriat Petrică pe oamenii din Pungeşti cu gazele de şist până le-a băgat în cap că acestea le vor otrăvi vieţile nu până la a treia, ci până la ultima spiţă. Acum când să vină şi Petrică cu ceva argumente picante - păi ştiţi, eram în opoziţie, mâncam borş cu altă lingură,– nu-l mai crede nimeni.

Se scarpină guvernul în cap de vreo două luni: de unde au apărut în România ecologişti că noi nu-i ştiam decât pe ăia ai lui Remus Cernea, un pic pungaşi şi fripturişti, de-i cumperi cu o acadea. Acum sunt unii de ţipă ba de Roşia Montană, ba de gaze de şist şi, sigur, se vor găsi mai încolo să protesteze şi faţă de redeschiderea unei mine de uraniu pe undeva pe lângă Durău, cum se zvoneşte. Cum rezolvi problema cu aceştia?

Cum ai mai rezolvat-o şi în trecut: recursul la silogism. Să ne amintim: “Exploatarea de la Roşia Montană este rea. Traian Băsescu susţine exploatarea, că a fost plătit. Deci Traian Băsescu este rău”. Am zis eu asta? Nu, ci mulţi dintre distinşii care astăzi sunt la putere.

Acum vine protestul cu gazul de şist. Ce sugerează un consilier al prim-ministrului, dl Mirel Palada? Că oamenii de la Pungeşti sunt plătiţi de ruşi.

“Ce era cu o generaţie în urmă televiziunea este acum Facebookul. De ceva timp avem în faţa ochilor exemple de manual de manipulare. Doar că trebuia să fie musai anunţat un mort (la Pungeşti - n.n.), că aşa scrie la manual. Să inflameze spiritele şi să dea un steag de fluturat cauzei nobile a ruşilor <ecologişti> care întărâtă cu un pumn de bani un sat, un Facebook şi o televiziune”, filosofează Palada pe Facebook.

Domnia sa nu vine cu nicio dovadă, dar nici nu trebuie, manipularea îi este în sânge, iar silogismul funcţionează astfel: “Exploatarea gazelor de şist ar aduce independenţă energetică României. Ruşii nu sunt de acord cu asta, din motive evidente. Cine este împotriva gazelor de şist în România ţine deci cu ruşii/este plătit de ei”.

De ce le sunt mai dragi acestor oameni erorile de logică decât logica? Pentru că ele sunt la îndemână. Cu ele este posibil să explici, cum s-a întâmplat deja, că privatizarea CFR Marfă a eşuat, dar nu-i bai pentru că toate procesele însoţitoare, dincolo de acest aspect minor, au fost ireproşabile. Deci statul se mişcă ireproşabil!

Să ne aducem totuşi aminte ce întrebări puneau partidele din actualul arc guvernamental în moţiunea de cenzură care a condus la căderea Guvernului Ungureanu, în primăvara anului trecut: “De ce au fost aprobate acordurile (de către Guvernul Ungureanu – n.n.) ce îi permit Chevron exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care nu existau studii şi nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condiţiile tehnice de explorare-exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice? În cazul reactoarelor nucleare de la Cernavodă s-a cerut acceptul locuitorilor oraşului şi a existat permanent un program de asistenţă finanţat de stat pentru cetăţenii din Cernavodă. Ce consultări au avut loc cu locuitorii din Bârlad ori cu cei de pe litoral?”

Au fost, între timp, rezolvate problemele ridicate de USL în moţiunea de cenzură de Chevron a primit permisiunea explorării şi la Vaslui? Nici vorbă, dar, dintr-odată, oamenii care trebuia consultaţi nu mai trebuie, în schimb trebuie apăraţi de cei care îi întărâtă cu un pumn de bani, cum sugerează dl Palada.

Dacă Guvernul ăsta care a câştigat alegerile cu 70% din voturi nu ştie ce vrea, nu-i nimeni de vină. Nu-i nimeni de vină că ai strigat “lupul” ca să râzi de oameni, iar când jivina a venit nimeni nu-ţi sare în ajutor pentru că nu te mai crede. Cine să te creadă că vrei cu adevărat investitori în România când faci privatizări în dorul lelii, de gura FMI sau a altora? Când nu ştii tu cel care guvernezi dacă exploatarea aurului la Roşia Montană e bună sau nu-i bună, când, în cazul gazelor de şist, ba vrei consultarea oamenilor, ba treci cu bocancii peste ce cred ei?

Iată ce mai acuza actuala putere în moţiunea de cenzură în urma căreia a ajuns la guvernare: „Guvernul a cedat şantajului unor grupuri de interese, privatizând companii de stat şi acordând licenţe de exploatare pentru resurse importante, fără dezbatere publică, fără transparenţă şi încălcând legea”.

Ce dezbatere publică au făcut semnatarii moţiunii pe subiectele de mai sus, odată ajunşi la putere? Roşia Montană? Haida-de! Sau sub securea cărui şantaj au căzut, la rându-le, de fac gesturi de somnambuli?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO