Opinii

Măşti şi echipamente de protecţie, dezinfectante, vaccinuri, nu se mai fabrică în România. Sunteţi mulţumiţi la ce a dus dezindustrializarea? Ce ar trebui să discute CSAT - cum facem ca în doi ani să avem în România, nu în China sau în altă parte, o investiţie strategică, locală sau străină, într-o fabrică de vaccinuri şi una de materiale sanitare?

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj

Măşti şi echipamente de protecţie, dezinfectante,...

Autor: Dragos Damian

02.02.2020, 17:09 3147

Ce are coronavirusul cu dezindustralizarea Romaniei, va veti intreba? Se pare ca are, pentru ca din cauza ca s-au inchis fabrici care produceau masti si echipamente de protectie, dezinfectanti si vaccinuri, Romania nu-si poate asigura stocuri necesare de astfel de produse decat apeland la importuri - fapt arhicunoscut de altfel, dupa aderarea de UE Romania a devenit importator net de echipamente medicale, medicamente si consumabile si exportator masiv de personal medical calificat.

Reactii in lant la noi si in lume. Astfel, probabil s-a observat deja ca dupa o scumpire treptata in ultima luna a mastilor faciale, acestea incep sa nu se mai gaseasca. Mai grav de altfel, ele incep sa nu se mai gaseasca pe intinderi din Asia si Europa de Est, pentru ce desigur, erau fabricate in China. Marea majoritate a substantelor active din dezinfectante si biocide sunt fabricate si ele in China, chiar daca au ramas destuli colosi chimici in Europa care le conditioneaza sub forma de produs finit (facem o paranteza si ne reamintim ca industria chimica din Romania este cu lacat). Putinele fabrici de vaccinuri din lume nu pot face fata unei cereri suplimentare, pentru ca de obicei preiau comenzi pentru fabricatie cu un an inainte (o noua paranteza, Institutul Cantacuzino inchis, probabil in curand un mall sau cladire de birouri va rasari pe locul lui). In plus, asta pentru specialisti, China incepe sa trateze (deocamdata fara evidente) pacientii infectati cu coronavirus cu antiretrovirale (medicamente anti HIV / SIDA), existand riscul unei crize a acestor preparate in 2020.

Oricine intelege ca eficienta raspunsului la o epidemie sau la o alta stare de necesitate globala este o masura a gradului de industrializare a unei tari. Daca esti in stare sa asiguri din productie interna continuitatea unor produse de baza esti mult mai bine pozitionat decat daca trebuie sa stai cu mana intinsa la importuri. Chiar daca exista mecanisme transnationale de sprijin, o nenorocire regionala sau globala va face ca cel mai bun raspuns sa-l aiba tarile care au cea mai buna industrie de manufactura.

In mai putin de o luna OMS a declarat stare de urgenta publica globala pentru un virus care nu este nici pe departe atat de violent precum cele gripale, dar care a creat destula panica si isterie pentru a justifica o astfel de masura. Mai mult ca sigur ca intr-o luna vom ramane cu sperietura si cu lectia pe care in primul rand noi, romanii, trebuie s-o invatam. Nu se mai fabrica mai nimic la noi, suntem captivi aproape in totalitate importurilor, indiferent ca vorbim de constructii, energie, alimente, electronice, medicamente, etc. Nu sunt in masura sa dau recomandari asupra a ce trebuie facut pentru a se reduce dependenta de importuri in alte domenii, dar in sistemul sanitar as dori sa vad in programele de guvernare o investitie strategica (capital local sau nu) intr-o fabrica de vaccinuri si una de materiale sanitare, si asta in maxim 2 ani.

Asta pare un subiect de CSAT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO