Opinii

Măsura anticriză în 2011: speranţa

Autor: Victor ROTARIU

03.01.2011, 14:59 30

Singura soluţie rămasă la îndemâna românilor care vor un loc demuncă sau o pâine mai ieftină anul acesta este speranţa. Speranţacă 2011 va fi mai bun şi încrederea în propriile forţe. Acesta estemesajul de început de an trimis de şeful statului, preşedinteleTraian Băsescu. "Să avem încredere în forţa, creativitatea şideterminarea cetăţenilor României!", se precizează în comunicatulde presă emis de preşedinţie.

Cei mai mulţi dintre români au încredere şi în forţa, şi încreativitatea, şi în determinarea proprie. Problema este că nu auîncredere în stat. Un stat care este şi slab, şi îngust în viziune,şi reticent la orice fel de schimbare care ar presupune mai multămuncă din partea angajaţilor proprii.

Dacă îndemnul cu încrederea în forţele proprii are logica lui, celprivind speranţa este absurd. Acelaşi preşedinte care a declarat denenumărate ori că marea greşeală făcută de România în perioada decreştere economică record a fost tocmai optimismul fără acoperireîndeamnă acum la optimism. Boala a fost transformată întratament.

Declaraţia este cu atât mai greu de înţeles cu cât şi situaţiaeste cu totul alta. După doi ani în care mediul privat a pierdutpeste 600.000 de angajaţi, în care ratele la creditele în valutăs-au dublat, aproape toate taxele şi impozitele au crescut şi încare evitarea falimentului naţional a fost posibilă doar princreditarea statului cu zeci de miliarde de euro de către bancheri,nu poţi cere nimănui să aibă speranţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO