Opinii

Matei Păun: Nicio piaţă nu va rămâne neafectată de situaţia din Rusia

Matei Păun: Nicio piaţă nu va rămâne neafectată de...

Autor: Ioana Tudor

16.12.2014, 16:19 2099

Situaţia dificilă pe care o traversează Rusia în acest moment prezintă un risc de contaminare semnificativ şi nicio piaţă nu va rămâne neafectată, consideră Matei Păun, managing partner al BAC Investment. Păun a lucrat mai mulţi ani în pieţele emergente în domeniul investiţiilor financiare, inclusiv în Rusia.

„E imposibil ca România să rămână neafectată. Situaţia din Rusia ar putea afecta costul finanţării, obligaţiunile de stat, precum şi lichiditatea din piaţă”, a spus acesta.

Guvernul rus este în mijlocul unui război pentru apărarea valorii rublei. Banca centrală a Rusiei a anunţat în miez de noapte ridicarea principalei dobânzi pentru depozite de la 10,5% la 17%. Economia rusească este lovită de sancţiunile occidentale, prăbuşirea preţului petrolului, şi de blocarea accesului băncilor şi companiilor la finanţare în valută.

„Există premizele pentru a spune că ne îndreptăm spre o nouă criză globală. Nu aş fi surprins dacă peste o lună situaţia se va înrăutăţi”, a spus Păun.

Potrivit acestuia, deprecierea rublei este firească în condiţiile în care preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ în ultimele luni. Preţul petrolului Brent a coborât marţi sub 60 de dolari pe baril, la aproape jumătate faţă de maximul anului, înregistrat în luna iunie.
 
„Deprecierea rublei denotă o ajustare, iar ajustarea este pe măsura şocului”, a explicat Matei Păun. Acesta spune că deprecierea ţiţeiului a afectat şi va afecta mai multe monede.
 
În ceea ce priveşte posibile tulburări sociale în Rusia, Păun spune că ruşii au trecut de multe ori prin situaţii de criză şi nu se aşteaptă ca astfel de evenimente să aibă loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO