Opinii

Mihai Betelie, Rompatent Design: Rusia naţionalizează brevetele companiilor străine

Mihai Betelie, Rompatent Design: Rusia naţionalizează...

Autor: Mihai Betelie

14.04.2022, 18:18 203

Am scris recent despre posibile sancţiuni pe care le riscă Rusia din partea instituţiilor internaţionale şi europene care gestionează cooperarea la nivel internaţional în materia proprietăţii industriale.

Până în acest moment acestea nu au fost adoptate.

Rusia s-a grăbit să ia măsuri fără precedent în drepturilor de proprietate industrială.

Printr-un decret semnat la 7 martie 2022 de primul ministru rus Mihail Mishustin  au fost adoptate modificări la metodologia de despăgubiri plătite titularului dreptului de brevet industrial, atunci când se decide să se folosească invenţia în Rusia, fără acordul titularului, relata Washington Post la 9 martie 2022.

Potrivit acestui act normativ, deţinătorii de brevete din anumite state nu vor primi despăgubiri din veniturile obţinute în Rusia din producţia sau vânzarea de bunuri care folosesc soluţiile inovative protejate de brevete.

Asta înseamnă că orice companie din Rusia va putea folosi un brevet de invenţie în activitatea de producţie, fără să rişte să fie obligată la despăgubiri pentru încălcarea drepturilor exclusive de exploatare.

Măsura este o veritabilă “naţionalizare” pe teritoriul Rusiei a drepturilor de proprietate industrială conferite de brevete.

De această încălcare de drepturi vor fi afectate companiile din cele 27 state membre UE, la care se adaugă Monaco, Elveţia, Norvegia, Islanda, San Marino, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Australia, Coreea de Sud, Taiwan, Canada, Japonia, Noua  Zeelandă, Albania, Macedonia, Muntenegru.

Agenţiile de proprietate industrială din Rusia au trimis clarificări pe marginea acestui act normativ tuturor agenţiilor de proprietate industrială din ţările ale căror companii ar putea fi afectate. 

Într-un comunicat primit de agenţia Rompatent Design în data de 29 martie 2022 de la Liapunov&Co din St Petersburg, se arată, citez: “esenţa decretului  constă în aceea că un brevet va putea fi folosit fără acordarea de despăgubiri din veniturile din exploatare,  doar dacă este o situaţie de urgenţă recunoscută şi brevetul să se refere la probleme de securitate naţională sau la protecţia vieţii şi sănătăţii cetăţenilor”.

În acelaşi comunicat se mai menţionează că “decretul nu trebuie înţeles că fiind unul prin care să se anuleze compensaţiile pentru titularii de brevete în cazuri de încălcări de drepturi”.  Acest decret nu permite nimănui din Rusia să folosească un brevet aparţinând unei companii din ţările listate, în situaţii normale.

În opinia mea, decretul lasă loc de interpretări largi şi se lasă la aprecierea autorităţilor invocarea acelor situaţii de urgenţă pentru asigurarea apărării şi securităţii sau protejarea vieţii sau a sănătăţii cetăţenilor, tocmai pentru a nu se mai acorda despăgubiri companiilor ale căror brevete sunt utilizate.

Prejudiciile suferite de companiile titulare de brevet vor fi greu de cuantificat şi imposibil de recuperat.

Cel puţin în faţa instanţelor de judecată din Rusia.

 

Mihai Betelie – este director general la Rompatent Design o firmă de consultanţă în zona de brevete

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO