Opinii

Mihnea Şerbănescu, Cushman & Wakefield Echinox: Trebuie să depăşim panica generală pentru a ne putea relua curând activitatea. Altfel, consecinţele negative pot fi irecuperabile

Mihnea Şerbănescu, Cushman & Wakefield Echinox: Trebuie...
10.04.2020, 16:09 343

Asistăm în ultimele zile la o mobilizare exemplară a mediului de afaceri pentru a compensa deficienţele din infrastructura medicală locală. 

Atât companii, cât şi persoane private, nu numai că donează bani după posibilităţi, dar se şi implică în realizarea de spitale şi unităţi medicale mobile şi dotarea lor cu paturi, ventilatoare, halate de protectie,  măşti etc.  Iar despre resursa umană care să opereze aceste facilităţi, sunt convins că în cazul nedorit în care personalul medical va fi suprasolicitat, vor exista  voluntari care să fie pregătiţi în timp record să facă faţă la nivel elementar unui eventual val de pacienţi. 

Deci se poate.  Se poate să controlăm efectele epidemiei chiar şi în scenariul în care numărul de îmbolnăviri cu manifestări medii şi severe va continua să crească. E doar o chestiune de bani şi management, pe care mediul privat ştie să le pună la dispoziţia unor administraţii publice adeseori depăşite şi ineficiente. 

Problema este însă alta.  Aceea de a depăşi această panică generală pentru a ne putea relua cat de curand activitatea. Pentru că in caz contrar consecinţele negative pot fi irecuperabile.  

Ordonanţele militare din perioada stării de urgenţă au avut ca scop principal reducerea la strictul necesar a contactelor umane atât directe cât şi prin intermediul suprafeţelor unde se presupune că virusul rezistă mai mult. Cu siguranţă, fără aplicarea cu stricteţe a acestor măsuri situaţia ar fi fost mult mai gravă. 

Asta nu înseamnă însă că ne este interzis accesul la birou, mai ales că putem relua activitatea gradual, controlat şi respectând toate regulile de igienă şi de distanţare.

În domeniul în care activez, acela al consultanţei imobiliare, sunt acum numeroase dezbateri despre cum va influenţa criza COVID 19 piaţa de real estate.  Este devreme să dăm verdicte şi chiar să facem pariuri, e o mare doză de incertitudini până când lucrurile vor începe să se aşeze. Probabil vor fi schimbări majore, unele chiar disruptive, dar vor apărea şi oportunităţi. 

Cert este că tranzacţiile imobiliare şi serviciile aferente nu se pot derula fără vizitarea proprietăţilor sau fără întâlniri "face to face". De aceea sunt convins că industria noastră va relua activitatea cât mai curând, atat in beneficiul companiilor care au nevoie mai mult ca niciodata de consultanta specializata cu privire la spatiile in care isi desfasoara activitatea, cat si al intregii economii.

Autor: Mihnea Şerbănescu, General Manager, Cushman & Wakefield Echinox,  unul dintre ei mai cunoscuţi brokeri imobiliari din România 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO