Opinii

Dacă Ministerul Sănătăţii vrea spitale şi clinici noi şi are bani din PNRR, să cumpere Medlife, Regina Maria, Sanador, Monza sau Hiperdia şi gata. Sunt deja făcute, nu există riscul să nu fie gata la timp. Şi oricum doctorii de la stat sunt şi la privat

Opinie Sorin Pâslaru, editor-şef ZF

Dacă Ministerul Sănătăţii vrea spitale şi clinici...
08.04.2021, 00:05 3434

În Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) sunt prevăzute 3 miliarde de euro pentru spitale şi clinici, iar cea mai mare provocare este ca aceste noi facilităţi medicale să fie gata în următorii trei ani. Dacă nu sunt gata, finanţarea de la UE va fi anulată.

Aşa că cel mai simplu mod de a mări capacitatea statului de a furniza servicii medicale la standarde mai bune este pur şi simplu achiziţia infrastructurii medicale private care există pe piaţă.

Medlife, Regina Maria, Sanador, Monza, Hiperdia sau alte spitale, reţele mai mici sau mai mari din ţară pot fi cumpărate de Ministerul Sănătăţii cu cele 3 mld. euro alocate prin PNRR şi astfel dispare grija studiilor de fezabilitate, a proiectelor, a construcţiei şi a echipării la timp.

În condiţiile în care statul român nu a făcut niciun spital cap-coadă în ultimii 30 de ani, nu are decât să se ducă să cumpere facilităţile construite în această perioadă de reţelele private. Şi poate să ia în calcul să le şi opereze în continuare prin managementul lor actual.

Mai ales că în felul acesta spitale precum Colentina şi Bagdasar, unele din cele mai mari din Bucureşţi, vor avea în sfârşit propriul RMN şi CT. Pentru că acum în propriile lor clădiri funcţionează alte clinici precum Hiperdia/Affidea, unde sunt trimişi pacienţii spitalului pentru investigaţii.

Şi nu numai în Bucureşti. Este un model de business în sine, în toată ţara. Medicul din spital îţi dă de făcut analiza, pacientul merge vizavi la privat sau chiar în curtea spitalului şi plăteşte analizele sau investigaţiile. Şi atunci, dacă tot vin 3 miliarde de euro prin PNRR, nu mai bine cumpără statul aceste clinici şi reţele unde eşti trimis de la stat şi gata?

Ca să te duci azi să faci un CT sau un RMN decontat de Casa de Sănătate, nu poţi. Trebuie să aştepţi luni de zile. Cu 350 de lei, cu 500 de lei, îl faci a doua zi.

„Nu vă putem da interpretarea analizelor CT azi sau mâine, pentru că sunt pacienţi mulţi de la Colentina, au prioritate. Peste o săptămână le veţi primi“, spune recepţionera de la Hiperdia Colentina. „Dar spitalul nu are CT?“, întreabă timid pacientul. „Haha! Păi dacă avea, mai eram noi aici?“

Corect. Dar de ce nu are Colentina RMN şi CT? Cât încasează Colentina din chiria (sau o fi şi vândut spaţiul?) de la Hiperdia/Affidea? Cât plăteşte pentru in­vesti­gaţii Colentina către Hiper­dia/Affidea pe an? Din banii aştia nu se putea cumpăra un CT şi un RMN?

Bun. S-au dezvoltat clinicile astea în curţile spitalelor. Sau alături, cum are Regina Maria lângă Floreasca. Atunci pur şi simplu le cumpără statul şi actualii proprietari vor face ei altele, mult mai moderne.

Şi gata. Am rezolvat să cheltuim în timp util banii de la Comisia Europeană. Crede cineva că este în stare statul român să mai construiască ceva  - campusuri şcolare, spitale mari şi moderne – după ce 30 de ani nu a construit nimic? Păi Spitalul Colţea a fost renovat cred că timp de 20 de ani şi este azi atât de prost organizat încât nici recepţie nu are să te lămureşti unde vrei să ajungi.

Şi oamenii stau cu orele pe holuri claie peste grămadă pentru că, nu-i aşa, la secţiile ambulatorii nu se fac programări decât la 8 şi te ia când poate medicul.

Noroc că s-a apucat să mai facă ceva stadioane. Apropo, prioritizarea este foarte bună dacă sunt bani pentru un stadion nou, Rapid în Giuleşti, dar pentru Maternitatea Giuleşti de vizavi nu au fost bani să fie dărâmată aşa cum a fost stadionul şi să fie făcută una nouă.  Cine să alerge pe stadionul din Giuleşti? Care copii?

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)