Opinii

Mircea Geoana: Romania, de la invitat la gazda

31.03.2008, 19:40 22

La inceputul anilor '90, aderarea Romaniei la NATO era nu numai un "obiectiv major de politica externa", ci si un vis. Un vis devenit realitate abia in aprilie 2004, la 7 ani dupa marea dezamagire de la summit-ul Aliantei de la Madrid. Dupa doar 2 luni, la Istanbul " primul summit la care tara noastra participa in calitate de aliat - Romania a obtinut organizarea reuniunii la nivel inalt a NATO din 2008.
Unii spun ca alegerea Romaniei reprezinta o recunoastere a rolului de aliat important al Statelor Unite. Altii spun ca este o recunoastere a interesului strategic al NATO pentru regiunea noastra. Eu spun ca este mai mult decat atat. Este rezultatul multor, multor ani de lobby. Cu atat mai mult cu cat, intr-o prima faza, Portugalia - mai precis capitala Lisabona - era favorita. Din fericire, oficialii portughezi au fost suficient de flexibili pentru a accepta contraoferta noastra, summit al NATO contra summit al OSCE. Din fericire, Washingtonul ne-a ajutat, in pofida crizei politice prelungite de la Bucuresti.
Alaturi de presedinte si primul-ministru, si principalul partid de opozitie s-a angajat sa asigure un minim de stabilitate politica in perioada premergatoare summit-ului. Pentru ca alegerea Bucurestiului si a Romaniei are un aspect simbolic si strategic. Sa nu uitam cand presedintele Bush vorbea despre o Europa unita, democratica, libera si prospera de la Marea Baltica la Marea Neagra...
Bucurestiul si Romania reprezinta, cel putin din punct de vedere simbolic, incheierea unui ciclu de recladire a unei Europe democratice. Agenda summit-ului va fi cea mai ambitioasa, complexa si variata din istoria Aliantei. Dar care vor fi rezultatele si dividendele pentru Romania dupa ce Air Force One va fi parasit Bucurestiul pentru Soci?
Liderii Romaniei au sansa - poate unica - de a folosi acest summit pentru a aseza definitiv Romania pe harta internationala. Din pacate, riscam ca singurul beneficiu al acestui summit sa fie eliminarea vechii erori a confundarii Bucurestiului cu Budapesta. Din pacate, liderii Romaniei nu sunt suficient de solidari intre ei si sofisticati in relatiile noastre externe pentru a impune pe agenda reuniunii NATO subiecte vitale pentru Romania si pentru noii veniti in NATO si UE. Nu cred ca presedintele Basescu se va preocupa sa discute cu liderul de la Kremlin problema dependentei Romaniei de gazul rusesc, pe care tara noastra il achizitioneaza la preturile cele mai mari din Europa. Si asta in special din cauza stangaciilor facute si de presedintele Basescu si de Guvernul de dreapta de dupa 2004, atat in relatiile cu Rusia, cat si in politica externa in general.
Nu cred ca oficialii romani vor "impune", macar pe agenda discutiilor bilaterale, problema Republicii Moldova, care e pe cale sa faca un pas decisiv spre Moscova. Cum nu cred - tinand cont de relatiile "cordiale" dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu - ca Romania va reusi sa aiba o pozitie unitara pe teme de interes major pentru NATO - operatiunile din Afganistan, extinderea Aliantei, situatia din Kosovo, sprijinirea Serbiei in drumul sau catre Europa sau sistemul defensiv antiracheta.
Exista riscul ca summit-ul Aliantei sa ramana in istorie doar printr-o extindere mediocra in Balcani. Daca NATO nu va avea un raspuns pentru viitorul Serbiei ca parte a familiei europene, un raspuns credibil pentru Ucraina si Georgia si zona Marii Negre, un raspuns, inclusiv cu Rusia, pentru problema Afganistanului sau pentru scutul antiracheta, Romania va ramane dupa acest summit doar un hotel de lux pentru NATO, o gazda buna si prietenoasa care a cheltuit zeci de milioane de euro pentru confortul oaspetilor ei, o capitala blocata pentru locuitorii ei si un no zone pentru manifestantii antiglobalizare. Mai mult, Romania va ramane multi ani de zile granita de est a Vestului, ceea ce nu e - sa recunoastem - deloc reconfortant.
Sa speram ca summit-ul de la Bucuresti nu va ramane in istorie doar ca ultimul din mandatul George Bush....

Mircea Geoana este presedintele PSD, fost ministru de externe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO